В с.Смилян ще се проведе фолклорен събор "Изворен глас"

В с.Смилян ще се проведе фолклорен събор "Изворен глас"

На 28 юни, в с. Смилян ще се проведе Фолклорния събор “Изворен глас”.

Тази година съборът е от две части – Изворен фолклор и Надиграване на клубове за хора от района и страната.

Същият ден ще има Базар на местни производители на еко продукти, творчески работилнички за деца и големи, веселба и хора и други изненади, съобщиха организаторите, които са НЧ „Проф.д-р Асен Златаров-1927” с. Смилян; НЧ „Орфееви гори – 1870” кв. Райково, гр. Смолян и Сдружение „Екоорганизация – Родопи”, гр. Смолян.

Първата част – надпяването ще се състои на ливадите зад Народно читалище “Проф.д-р Асен Златаров” – с. Смилян, с начален час – 10.00 часа.

Всички кандидати за участие попълват заявка по приложен образец (№1) и я изпращат на адрес: с.Смилян, обл.Смолян, ул.”Бреза” №18 или на e-mail chitalishte_smilyan@mail.bg , Тел.: 03026 23 27.

Участниците пристигат в деня на събора не по-късно от 10.00 часа и се регистрират при организаторите не по-късно от 10.30 ч. на същия ден.

Фолклорни певчески и инструментални групи – по две произведения от 5 до 8 минути. Индивидуални изпълнения /до двама от колектив/ – една бавна и една бърза песен в рамките на 5 минути двете.

Втората част – надиграването ще се състои на ливадите зад Народно читалище “Проф.д-р Асен Златаров” – с. Смилян, с начален час – 15.00 часа. Право на участие имат непрофесионални танцови колективи: клубове, състави и формации без възрастово ограничение.

Всички кандидати за участие попълват заявка по приложен образец (№2) и я изпращат на адрес: с.Смилян, обл. Смолян ул.”Бреза” №18 или на e-mail: chitalishte_smilyan@mail.bg, Тел.: 03026 23 27. Краен срок за подаване на заявка за участие до 22 юни 2014 г.

Регистрацията на участниците се прави при пристигането им в с. Смилян не по-късно от 14.00 часа в деня на надиграването. Редът за явяването се определя от организаторите след постъпване на заявките и ще бъде предоставен на участниците в деня на надиграването. Музиката за изпълненията да бъде подготвена от самите участници на CD или флашка.

Журито след всяко изпълнение от всеки кръг обявява с явно гласуване оценките по десетобалната система. Крайното класиране се определя от сборния резултат от получените оценки при участието в трите кръга. При равен брой точки колективите се надиграват с хоро, определено от журито.

Вирни се горе