В РИМ – Смолян започват Европейски дни на наследството 2020

В РИМ – Смолян започват Европейски дни на наследството 2020

И през настоящата 2020 година за 22-ри пореден път се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент.

Европейските дни на наследството, това широко европейско движение, се осъществява под постоянното мото: ”Европа, общо наследство” като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. За 2020 г. инициативите се провеждат под мотото „Наследство и образование“.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, в партньорство с Община Смолян и клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, организират разнообразни инициативи в периода 1 – 30 септември.

През целия месец септември посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата „Съкровищата на Краков“, реализирана в партньорство с Международния културен център в Краков и Полския културен институт в София. Изложбата е своеобразен разказ за един от най-популярните исторически и културни центрове на Европа. Краков е седалище на полските крале, някогашната столица на Полша, един от най-старите европейски университетски центрове, град на поети и артисти, важна метрополия в Централна Европа през средновековието. Космополитен векове наред, мултикултурен и отворен към идеи отвън, той остава най-полският от полските градове. Изложбата представя Краков като съвременна метрополия, която ползва потенциала на културното си наследство. През 1978 г. той е първият европейски градски комплекс, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

19 и 20 септември 2020 г. са дните на „Отворени врати“ за безплатни посещения на музеите в Смолян. На 19 септември, събота, при „Отворени врати“ ще работи Къща музей „Ласло Наги“, а на 20 септември, неделя, постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и временните изложби.

От 24 до 29 септември 2020 г. ще се реализира инициативата „Ден на европейската литература“ на „Европа директно – Смолян“ в партньорство с РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, РБ „Николай Вранчев“ – Смолян и Художествена галерия – Смолян. Тя ще представлява четения на известни и обичани европейски автори в музея, библиотеката, галерията и къщата музей „Ласло Наги“. Четящи ще са изявени личности от Смолян – почетни граждани, общественици, учени, артисти, спортисти и т.н.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян

Вирни се горе