Учредяват Фондация "Родопска култура" в Смолян

Учредяват Фондация "Родопска култура" в Смолян

Предстои учредяването на фондация “Родопска култура”, която ще обедини местните културни институции, творци, общини, донорски организации, представители на бизнеса, съобщиха от областната администрация. Предложението за създаването на фондацията е обсъдено на заседание на Областния съвет по култура. Основен партньор за учредяване на организацията е областната администрация.

Предвижда се фондацията “Родопска култура” да подпомага и насърчава проекти за съхраняване на културното наследство на региона. Самото учредяване ще стане факт след приемане на решения на общинските съвети в областта, които да дадат съгласие за участие на общински институции и общини като учредители.

Заместник-областният управител Андриян Петров запозна присъстващите с идеята за реализиране на „Родопа кинофест“, като проектът ще се осъществи съвместно с Министерството на културата и Бояна Ню Имидж.

„Родопа кинофест” ще бъде модерен фестивал, отговарящ на потребностите на младите кинематографисти за място, на което свободно да обменят идеите си, да показват работата си и да обогатяват знанията и уменията си на различни семинари и work-shop-и.

В този смисъл фестивалът ще бъде фокусиран върху младото поколение. Идеята да се позиционира фестивалът точно в Смолянския регион е свързана с желанието да се възкреси платформата за млади автори, като се стъпи върху предишния опит със стремеж да се превърне в културно събитие с национално и международно значение. Целта на първото издание ще бъде платформа за млади кинематографисти. Важна е и комуникацията с родопската публика и силното присъствие на родопските творци. Основната цел на фестивала е да създаде благоприятна среда за развитието на млади творци с разнообразен опит да разменят идеи и да намерят съмишленици. От друга страна фестивалът ще допринесе за развитието на туризма в общините и ще има положителен ефект върху местната икономика. Кинофестивалът ще се проведе в първите дни на месец септември.От следващата година амбициите са фестът да бъде по-мащабен.

Вирни се горе