Цветна поляна от кръпки ще разцъфти на 24 юни в Смолян

Цветна поляна от кръпки ще разцъфти на 24 юни в Смолян

Поляната от кръпки ще бъде изложена в Смолян по време на Фестивал на дивите цветя

Стотици любители на природата, сред които най-вече деца, от цялата страна се включиха в създаването на цветна поляна като изобразиха любимото си цвете, срещащо се в тяхното населено място. Художественото пано „Поляна от кръпки“ ще може да бъде видяно от гостите на Фестивал на дивите цветя от 24 юни в гр. Смолян в Градска галерия „Петър Стайков”.

Поляната от цветни кръпки се осъществява от сдружение „Екоорганизация – Родопи“ и Българска фондация Биоразнообразие по проект „Цветна Европа” на международната организация Плантлайф Интернешънъл. Идеята на китния килим е да бъде изработен от съшиването на стотици парчета плат, изрисувани, избродирани или апликирани от участници от цялата страна, като всяка “кръпка” изобразява интересно диво цвете от местната флора. Повече информация за инициативата, както и снимки на част от кръпките, могат да бъдат видени на сайта на Плантлайф Интернешънъл: http://wildflowereurope.org/bg/patches/

В създаването на цветния килим активно участваха учениците от Професионална гимназия за приложни изкуства – гр. Смолян. Те изработиха красиви кръпки, вдъхновени от дивите цветя в Смолянския регион. Гимназията, която е сред елитните училища в страната, подготвя млади таланти в специалностите Рекламна графика и Художествен текстил и мода. За учебната 2013-2014 година се приемът ученици, завършили 7 или 8 клас.

Фестивал на дивите цветя се организира от сдружение „Екоорганизация – Родопи” по проект „Родопите – градината на Орфей”. Фестивалът е част от мрежата от фестивали на дивите цветя, които се провеждат в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания под егидата на международната организация PlantLife International.

Фестивалът ще се проведе от 21 до 30 юни в община Смолян.

Facebook страница на Фестивал на дивите цветя: https://www.facebook.com/FestivalNaDiviteCvetia?ref=hl

Вирни се горе