Триумф на Читалището в Любча с пътуваща изложба „Пътят” ще обиколи област Смолян

 Триумф на Читалището в Любча с пътуваща изложба „Пътят” ще обиколи област Смолян

НЧ “Георги Сава Раковски-1934” – с.Любча, община Доспат представи иновативни и креативни подходи при реализиране на Изложби живопис “Пътят” на Юлияна Манолова, с участието на Елица Андреева, Ралица Андреева – художници; Фотоизложба “Заедно да опознаем света” на Анелия Богоева – Делчева – фотограф. Това стана по време семинар на тема: „Практическа реализация в читалищата на неформални образователни и възпитателни културни дейности. Възможности за развитие на интеркултурни изяви”, проведен в Смолян. Форумът бе организиран и проведен по инициатива на РИКИЦ – Смолян.

След презентиране на изложбата, Юлияна Манолова, бе поканена да кандидатства по Проект ”Дебют”, иницииран от НФК, което ще даде възможност, читалищна мрежа, област Смолян, да я представят като ”Пътуваща изложба”, по проекта в РЕКИЦ”Читалища”.

Валят заявки от други читалища за изложбата на НЧ “Георги Сава Раковски-1934” – с.Любча.

Вече постъпиха и първите Заявки от НЧ „ Орфей 1947” с.Ерма река, общ.Златоград, НЧ „Народно читалище – 1923” град Девин, НЧ „Светлина-1938”-гр.Неделино, НЧ „Искра-1957”, с.Виево и т.н……. за представяне на „Пътуваща изложба” -"Пътят" на Юлияна Манолова, с участието на Елица Андреева, Ралица Андреева–художници; Фотоизложба “Заедно да опознаем света” на Анелия Богоева – Делчева – фотограф-НЧ “Георги Сава Раковски-1934” – с.Любча. **

Като продължение на националната програма „Място и роля на народните читалища в Националната стратегия за учене през целия живот (2014 – 2020 г.), Регионално експертно – консултантски и информационни центрове „Читалища”, Смолян, със съдействието на Министерството на културата, на 16.04.2015 г., реализира семинар на тема: „Практическа реализация в читалищата на неформални образователни и възпитателни културни дейности.Възможности за развитие на интеркултурни изяви”.

Във форумът участваха представители на Министерство на културата, областна и общински администрации, читалищна мрежа област Смолян от над 90 читалища.

Д-р Силва Хачерян – държавен експерт, Министерство на културата, представи пред участниците функциите на основна група културни институции в процеса на реализации на съвременното мултикултурно общество и възможност за интеркултурно възпитание. Участниците имаха възможността да научат за реализиране на интеграционни процеси в Област Смолян и предложения за съвместни инициативи, които се представят от Елисавета Пеева – експерт областна администрация Смолян.

Чрез възможностите на семинарните обучения, дискусия – симулация и др., интерактивни форми, устойчиви във времето Нeдялка Мачокова – р-л, РЕКИЦ"Читалища", Област Смолян, представи пред читалищните ръководства: Проектите, като форми на интеркултурни изяви „Платформа за културен обмен“ (CULTUR-EXP) и покана за кандидатстване за обучение и финансиране на дейности на НПО и читалища, за прилагане на успешните модели „Мулти култи китчън” и „Мулти култи карта”; Технологични процеси приоритети и дейности с приложен характер в работата им. Акцентирано бе върху актуализацията на ключови умения, изключително важна в съвременния културен живот за успешната им реализация в европейска година на развитието.

Йорданка Вълчева, зам.директор на РБ »Николай Вранчев» – Смолян, представи презентация на тема: „ Традиции и иновативност в библиотечните прояви, изграждащи читателска компетентност". Коментирани бяха и изискванията при създаване и обновяване на колекции с културни ценности, в съответствие със Закона за културното наследство от Блага Илчева – уредник отдел „Фондове“ в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Присъстващите се запознаваха с водещи практики, като: Проектите като форма за интеркултурно възпитание, „Платформа за културен обмен в Черноморския регион“ (CULTUR-EXP). Основната цел на проекта бе да осигури трансграничен културен обмен чрез разработване и представяне на иновативна, мултиезикова уеб платформа, между: Армения, България, Грузия, Гърция и Молдова, Турция, Русия, Украйна и Румъния. Покана за кандидатстване за обучение и финансиране на дейности на НПО и читалища, за прилагане на успешните модели „Мулти култи китчън” и „Мулти култи карта” Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Вестник на Община Доспат

Вирни се горе