Талантите от Музикалното училище в Широка лъка отново с награда от конкурс

Талантите от Музикалното училище в Широка лъка отново с награда от конкурс

На 27 и 28 септември в старопрестолния град Велико Търново се проведе Първият национален фолклорен конкурс с песните на Борис Машалов и Иван Пановски „Северняшки славеи”. Конкурсът е организиран от Сдружение „АННА – ФОЛКАРТ” и се осъществява под патронажа на кмета на града Даниел Панов.

Запомнящо, съпроводено с бурни аплодисменти от публиката и удостоено с награди от компетентното жури беше участието в конкурса на сладкопойните „славеи” от Национално училище за фолклорни изкуства “Широка лъка”. Под ръководството на своите учители Соня Балабанова, Мария Урилска, Цветелина Бутракова, Ганчо Гавазов и Стоимен Добрев те подготвиха специално за конкурса емблематични песни от репертоара на Борис Машалов и Иван Пановски, съобщи директорът на учебното заведение Стоянка Тенова.

На сцената на Летния театър във Велико Търново талантите от НУФИ „Широка лъка” се надпяваха с над 400 изпълнители от цялата страна.

Първа награда, плакет, както и изработка на музикален видеоклип от Фолклорна телевизия „Сънрайз Маринов” завоюва Вокалната група за обработен фолклор с диригент Ганчо Гавазов.

Журито на конкурса, с председател доц. д-р Светла Калудова – Станилова, награди също и Зайде Юмерова – с втора награда, Емилиана Йорданова – с трета награда, а Аксиния Дамянова, Десислава Дюлгерова, Нели Йотова и Благовеста Благоева бяха отличени с поощрителни награди.

В края на месец ноември, предстои ново предизвикателство пред талантите от НУФИ „Широка лъка”. Те вече се подготвят усилено за участието си на Втория музикален и танцов фестивал „Пиленце пее – 2013”, обясни още Тенова.

Конкурси, концерти, участия на фестивали, непрестанно развитие и доказване на таланта – такъв е животът на учениците от НУФИ „Широка лъка”. Съхраняване и популяризиране на българското национално богатство, на българския музикален и танцов фолклор – това е тяхната мисия.

Вирни се горе