Среща с писателя Светозар Казанджиев в регионална библиотека

Среща с писателя Светозар Казанджиев в регионална библиотека

За втора поредна година отдел „Краезнание” проведе инициативата „Историята на края през погледа на младите“. Тази година темата бе „Творчеството на писателя Светозар Казанджиев” по повод неговата 65-годишнина.

Ученици от ППМГ „Васил Левски” – Смолян с ръководител г-жа Христина Костова – преподавател по български език и литература изготвиха видеофилм за живота и творчеството на писателя. Той бе представен пред възпитаници на учебното заведение на среща със Светозар Казанджиев, която се проведе в регионална библиотека.

Развълнуван от видеофилма, многобройната публика и интереса на младежите към творбите му, Казанджиев сподели съкровени спомени от срещите си с велики писатели от близкото минало и истории на негови колеги и творци. Благодари на учениците за труда, който са вложили при подготовката и изготвянето на филма за него. Това са Татяна Савова, Таня Щерева, Илияна Сурчева, Томислав Кисьов, Даниел Башев, Митко Иванов. За представянето на писателя три ученички – Йорданка Згурова, Ивета Гадженакова и Ели Горанова направиха и аудиозаписи с произведения на Светозар Казанджиев, съобщиха от културната институция.

Видеофилмът и адуозаписът ще бъдат качени на сайта на библиотеката в рубрика „Творците на Родопа” заедно с биографична справка за писателя и сканирано негово произведение.

Зам.-директорът на библиотеката Йорданка Вълчева връчи грамоти и книги с автограф на юбиляра на младежите за положения от тях труд, благодарествена грамота и книги с художествена литература на Христина Костова и Светозар Казанджиев.

На творческата среща присъстваха и представители от община Смолян, Държавен архив-Смолян, библиотекари и др. Екипът на Регионална библиотека изказва безкрайни благодарности на учениците и техните преподаватели от ППМГ „Васил Левски”, за активното участие в организираната проява и за популяризиране историята на края.

Вирни се горе