Списание „Проглед“ възкръсна… Представено бе в КДК

Списание „Проглед“ възкръсна… Представено бе в КДК

След пауза от 5 години по финансови причини за почитателите на художественото слово и изкуството отново се появи списанието „Проглед“, издание на Дружеството на писателите в Смолян. Качествено. Разнообразно, умно по съдържание. Стилно илюстрирано. С любов поднесено на читателите. Не само от първите впечатления. След прочита на 35 поети и писатели от Родопите и страната, есе и литературна критика човек остава поласкан, че творбите не го стресират, а му помагат да види невидимото в нашия тежък ден, да забележи, че има красота дори в това „човек от страх да разпределя на порции времето“. Или да почувства, че „целува изгрева“.

Специална вечер за представяне на възобновеното списание „Проглед“ организира Клубът на дейците на културата . Всички присъстващи го получиха като подарък. Председателят на Дружеството на писателите в Смолян и председател на клуба Светозар Казанджиев след въвеждащите думи за списанието помоли за едноминутно мълчание в памет на дългогодишния му редактор поета Ганчо Керечев и неговия колега поета и журналист Тинко Илиев. Минута мълчание е дългият мост, който ни свързва всички с преживени истини. Една от тях е след първата крачки да има следващи. След принудителните спирки отново да се тръгне. Както стана със списанието „Проглед“, наследник на изданието „Перелик“, също плод на дружеството.

Светозар Казанджиев направи кратък анализ на съдържанието на списанието, обединило два броя в един за 2016 г., като отбеляза, че изданието за тази година пак ще бъде от две книжки обединени и ще излезе за Деня на народните будители – 1 ноември. Уредник на списанието е Светозар Казанджиев, гл. редактор – Димитър Златев , художник – Здравко Палазов. Освен тях в Редакционния съвет влизат още изтъкнати имена – Георги Чаталбашев, Димитър Серезлиев, Елена Алексова, Здравка Евтимова, Никола Дамянов, Тодор Коруев и Ружко Челебиев.

Вечерта за представяне на възроденото издание „Проглед“ премина свежо благодарение на литературните вметки-спомени от Казанджиев за известни творци, между които Николай Хайтов и отец Константин Канев, и с литературното четене на четирима смолянски поети, всеки посвоему добър. Величка Петкова, Захаринка Куцева, Антоанета Стоименова и Георги Гривнев дадоха много храна за душата, размислиха присъстващите за ценности, които позабравяме в днешно време. Поезията е онова невидимо крило, което пърха в сърцето за светлост, вяра и бъдеще.

Росица Примовска

Вирни се горе