Специализирано обучение по математика и по eTwinning организа Регионален инспекторат по образованието - Смолян

Специализирано обучение по математика и по eTwinning организа Регионален инспекторат по образованието - Смолян

Продължава интензивната квалификационна програма за педагозите от Смолянска област, реализирана от Регионален инспекторат по образованието – Смолян. Два специализирани квалификационни курса се провеждат на 1 и 2 март,съобщиха от РИО на МОМН.

Единият курс обхваща общо 60 преподаватели по математика на 7 и 12 клас. Лектор е главният експерт по математика в Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование /ЦКОКУО/ Мадлен Христова. Тя е експертът, който координира провеждането на националните външни оценявания и матури по математика, както и всички международни външни оценявания по математика за България. Квалификационният курс включва няколко теми, свързани с обучението и оценяването по математика в прогимназиалния и гимназиалния етап. „Целта е да се изведат акцентите в учебното съдържание, на базата на което се определя съдържателната рамка за националното външно оценяване. Споделен е опитът, че всяка година резултатите от оценяванията са в основата на актуализиране на учебните програми, както и на препоръки към училищните общности за подобряване на практиките. Важният въпрос какво знаят и какво не знаят нашите ученици е филтриран през областите на компетентност и нива на постиженията”, каза Мадлен Христова. Основна част в семинарните занятия е практическата и групова работа, както и обсъждане на възникналите проблеми. „Това е втората ни среща с колегията от Смолянска област и тенденцията за трайност на обсъжданията на тези въпроси води до най-важното предназначение на семинара – подобряване качеството на пряката работа на всеки учител и по-добри резултати, по-добри в смисъла на потребни за ученика”, каза още Мадлен Христова. Воденият от нея курс се провежда в ОУ „Иван Вазов” в Смолян, като на 1 март се обучават учителите по математика в прогимназиален етап, а на 2 март е обучението за учителите по математика в гимназиален етап.

Вторият квалификационен курс, организиран от Регионален инспекторат по образованието е насочен към учители от четири общини на Смолянска област. Обучението е по eTwinning и се води от Антоанета Сендова. Дейността eTwinning е част от секторна програма “Коменски” и съответно от най-голямата програма на Европейската комисия за образование и обучение – Програмата „Учене през целия живот”. eTwinning стартира като виртуална платформа за проекти между учители от различни европейски страни. Развива се като най-голямата социална мрежа за учители и същевременно надеждна база данни за проекти и партньорства по финансиращи програми като “Коменски” и “Леонардо да Винчи”. Програмата eTwinning представя сътрудничеството на европейски училища, чрез използване на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), като осигурява подкрепа, инструменти и услуги за улеснение на училищата при установяването на кратки или дългосрочни партньорства по всякакви учебни предмети.   Дейността е създадена през 2005 година от Европейската комисия, за да подпомогне учителите да развият своите ИКТ и езикови умения, като използват специално създадения за  това портал – http://www.etwinning.net. Порталът eTwinning е основната точка на срещи и работа по програмата. Достъпен е на 25 езика, има регистрирани над 170 000 индивидуални членове и над 5300 проекта между две или повече училища от Европа. Порталът осигурява онлайн инструменти за учителите, които им помагат да си намерят партньори, да стартират проект, да споделят идеи, да обменят добри практики и да започнат съвместна работа веднага, ползвайки разнообразните специализирани инструменти, достъпни на платформата.

За управлението на дейността съществува Централно звено за координация (CSS) в Брюксел, Белгия (към Европейската комисия) и подчинени на него Национални звена за координация (NSS) във всяка държава членка на програмата. В България Национално звено за координация е Центърът за развитие на човешките ресурси.

Обучението по eTwinning на 1 март се провежда в СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Рудозем и е предназначено за учители от общините Рудозем и Мадан. На 2 март същото обучение ще се проведе в СОУ „Антим I” в Златоград с учители от общините Златоград и Неделино. Лекторът Антоанета Сендова е един от посланиците на eTwinning за България. Целта е учителите да се запознаят с програмата и да се ползват от големите възможности на портала eTwinning, като преодолеят по този начин липсата на мобилност.

Регионалната квалификация продължава и през следващата седмица. В края на седмицата експерти от МОМН по английски и немски език ще проведат квалификационни срещи с учителите по тези предмети от областта, съобщи още началникът на Регионален инспекторат по образованието – Смолян Иван Муцевски.

Вирни се горе