Соня Йосифов: „Театърът е храна за душата и е не по-малко важна от тази за тялото“

Соня Йосифов: „Театърът е храна за душата и е не по-малко важна от тази за тялото“

Соня Йосифов – завеждащ реклама и PR в РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян

Соня, благодаря ти, за това интервю, в което да споделим с нашите читатели как работи РДТ по време на пандемия! С какво би искала да започнем?

Първи бих искала да кажа, че РДТ Смолян има нов стар директор. След проведен конкурс досегашният директор Румен Бечев отново заема мястото.

Очаквате ли някакви промени след този конкурс?

Аз съм тук от година и половина и научих, че в миналото театърът е бил един от най-успешните в България. Сега виждам отново напредък. Актьорите ни се раздават на 100 %. Това са млади хора, които пътуват от София, от Пловдив, за да играят тук. Наистина се надявам, че ще продължим така и занапред ни очаква едно по-хубаво бъдеще. Надяваме се РДТ да заживее така, както е живял в миналото.

Вече почти година сме в пандемична обстановка. Как работи театъра и как се справят актьорите?

В момента работим на 30 %. Малката зала има 100 места, сега играем при запълненост на 30-40 места. Големият салон е с капацитет от 700 места и там спокойно може да влезнат до 200 души публика. Мога да кажа, че не сме чак толкова зле. Даже цялата тази обстановка ни мотивира по някакъв начин и се стараем да дадем от себе си 100 %, макар и при работа на 30 %.

Има ли интерес от страна на публиката към театралните постановки?

Да, все повече. От както сме по-активни в социалните мрежи, откакто имаме повече жив контакт с хора, защото много държим да се срещаме с хората, с младежите от Смолян, интересът нараства. Имаме добри взаимоотношение с младежки организации. Колкото повече ние влагаме усилия да привлечем тези хора по човешки, от сърце, те все повече проявяват интерес да дойдат и да видят нашите постановки. Театърът е храна за душата и не е по-малко важна от тази, която е за тялото.

Какво предстои да гледаме на сцената на РДТ „Николай Хайтов“ през февруари?

Много ни е хубава програмата за февруари. На 9 февруари представихме едно вълшебно и много мъдро детско представление „И възрастните са били деца“ от режисьора Елза Лалева. Това, което предстои – на 16, 17 и 18 февруари, е премиерата на „Оркестър Хулигани“ по пиесата на Христо Бойчев „Оркестър Титаник“. Изключително забавно и смешно представление, чийто режисьор е Делян Илиев. На 23 февруари отново ще представим спектакъла „Калуня-Каля“, а преди това – на 22 февруари, за най-малките сме предвидили представлението „Приключения опасни с герои сладкогласни“. На 25 февруари на сцената отново ще се играе спектакълът „Глас“, чийто автор е Елена Алексиева, а режисьор – Антон Тонев – Тони. В ролята на Виктория Глас е Наталия Лечева. И разбира се нашите Детски утра, всяка събота.

Най-малките, децата, проявяват ли интерес към представленията в РДТ – Смолян?

Най-малките зрители са изключително важни. Когато се докоснеш до магията, наречена театър, още като дете, тогава любовта към това изкуство остава за цял живот. Затова, децата са нашата най-важна публика. Както казах, всяка събота имаме “Детско утро” с изключително забавни и образователни представления. Децата си ги знаят и идват на тези представления, дори и да нямаме голяма реклама.

От колко души се състои актьорската трупа в РДТ „Николай Хайтов“?

Имаме 12 души в трупата. Повечето са млади, прекрасни актьори. Една наистина свежа трупа. В нея са и нашите по-възрастни актьори, които вече са легенди в Смолян. Трупата ни е наистина прекрасна и се раздава на 100 % за своята публика.

В края на месец декември направихте жест към смолянските лекари и полицаи, като им подарихте безплатно представление. Ще повторите ли тази инициатива?

Тези хора определено имат нужда да се разтоварят, да дойдат в една по-различна среда, от онова което преживяват ежедневно, и да останат в нея поне за час, час и половина. Имат нужда да се посмеят, да се заредят, да прекараме време заедно. В края на декември безплатно за тях се игра представлението „Ромео и Жулиета от Дунево“. Лично аз го гледах за първи път този спектакъл, не го разбрах много /смее се/, но залата наистина беше пълна и получихме много добри отзиви. Лекарите и полицаите бяха много благодарни и щастливи за този жест, така че със сигурност ще го повторим отново.

Имаше идея за срещи с млади хора, с ученици, за да се провокира интереса им към театралното изкуство?

Да, така е. Още в края на 2019 г. започнахме да посещаваме учениците, за съжаление след това затвориха училищата, но аз продължавам контакта с тях през социалните мрежи. Поддържаме връзка с младежката организация в Смолян, с младежи от БЧК. Планираме различни четения и уърк шопове, дори и младежки фестивал, когато условията позволят. Освен това аз държа много да направим връзка с Хърватия. Предвиждаме един спектакъл за хърватската поетеса Весна Парун, която е била голяма любов на българския актьор Вели Чаушев. Тя е написала много прекрасни стихотворения за Родопа планина.

Знаем, че ти си от Хърватия. Липсва ли родината? От кога не си била там?

Не съм ходила от май миналата година. Тук се чувствам прекрасно. Даже на мен ми е странно колко се чувствам на мястото си тук. Аз обичам Загреб, обичам големия град, където има много повече и различни събития, интересни занимания за деца. Но и тук не ми е скучно. Тукашния живот е направо прекрасен. Аз се влюбих в Родопа планина. Това е някаква магия. Затова не мога да кажа, че ми липсва големия град. Липсват ми определени хора, но в днешно време спокойно можем да се видим през телефона и компютъра, макар че не можем да се прегърнем. Искам да поканя моите приятели тук, да организираме едно мероприятие, да дойдат и да видят България, Родопа планина и хората тук.

Накрая какво би искала да кажеш на смолянчани?

Заповядайте на театър. Обещаваме ви, че ще се забавлявате много, че ще се чувствате уютно, комфортно и разбира се безопасно. Нашите билети наистина имат символични цени. Никъде в България няма такива цени, но ние се съобразяваме със стандарта в Смолян. За 8 лв. може да гледате уникални представления, които пълнят салоните в София и Пловдив, когато пътуваме. Премиерите ни са по 10 лв., а детските представления – 4 лв. Знам, че обичате да ви е смешно и забавно, обичате да гледате известни актьори, тогава може да дадете и 20 лв. Няма лошо, трябва да има разнообразие, но нашата трупа наистина заслужава да бъде подкрепена. Искаме и тези млади актьори да имат възможност да станат известни, като тези в сериалите, да се развиват и да останат тук. Така че, заповядайте на театър, ще ви очакваме с голяма усмивка и с много хубава програма.

Соня, благодаря ти за този разговор. Желая ви успех и пълни зали!

Благодаря и аз. Искрено се надявам, че съвсем скоро няма да сме на 30, а поне на 50 % и така лека полека да стигнем до 100 %.

Вирни се горе