Софийската опера и балет гостуват днес на Родопския драматичен театър

Софийската опера и балет гостуват днес на Родопския драматичен театър

Приятни изживявания предстоят за смолянската публика на представлението, което започва днес в 19.00 часа

След изключително успешните си гастроли през изминалия сезон във Великобритания, Катар и в страната, с настъпващата пролет балетът на Софийската опера готви нови приятни изживявания за жителите на няколко български града.

На 8 април националният балет гостува на Родопски драматичен театър,съобщи мениджърът на театралната сграда Адриан Петров. Той е поканил и балетната трупа. Представлениeто започва в 19.00 ч. Програмата на турнето включва два балета на съвременни американски хореографи – „По средата, леко издигнат” с хореография – Уилям Форсайт и „Концертът” с хореография – Джером Робинс, по музика на Шопен. Двата балета имаха изключително успешна премиера в националния оперен театър точно преди година като част от спектакъла „Големите американски хореографи – Баланчин, Форсайт и Робинс”.

Катрин Бенетс, постановчик на балета „По средата, леко издигнат” казва, че е предизвикателство за танцьорите да направят нещо различно, каквато е хореографията на Уилям Форсайт. „Тази хореография дава нов вид усещане на телата и мисля, че изпълнителите се забавляват с предизвикателството”, казва още Катрин Бенетс. „Концертът” е комедиен балет с хореография и етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя за него хореографът Киплин Хюстън, постановчик на творбата. Балетът се играе почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е “лунатичен” и “шедьовър на комичното балетно изкуство”. Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.

В ролите зрителите ще видят солистите Марта Петкова, Цецо Иванов, Катерина Петрова, Александра Дрангажова, Никола Хаджитанев, Корадо ди Лоренцо, Венера Христова, Лора Бошнакова, Милена Тодорова („По средата, леко издигнат”) и Марта Петкова, Цецо Иванов, Вихра Маджарова, Тодор Ангелов, Никола Арнаудов, Росен Канев, Георги Банчев, Людмила Илиева, Александра Дрангажова, Лора Бошнакова („Концертът”). Цените на билетите са 8 лв. и 10 лв. и могат да се закупят от касата на театъра.

Вирни се горе