Смолянска осмокласничка има шанс да се докосне до реалната наука в „звезден“ лагер

Смолянска осмокласничка има шанс да се докосне до реалната наука в „звезден“ лагер

Написано от Велислава Райдовска

Цветомира Вакева, осмокласничка от ПМГ „Васил Левски“, гр. Смолян, е на път да сбъдне мечтата на много млади хора – да разбере какво е да си космонавт и да се рее из космическите пространства или пък да се докосне до свръхмодерните навигационни апаратури и да управлява совалка. Като една от 8-те стипендианти в тазгодишното издание на космическата програма Space Camp Turkey на NASA, организиран от Център за творческо обучение, тя има шанса да участва в международен лагер-школа в Турция.

Програмата Space Camp Turkey на NASA е насочена към деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на природните науки, астрономията, астро-физиката, физика, биология, математика, инженерни науки и други, вкл. хуманитарни науки. Осъществява се в лицензиран учебно-тренировъчен лагер, изграден около истински космически симулатори. Обучението се провежда от специално обучени международни тренери. Занятията са на английски език, което изисква средно ниво на владеене на езика от кандидатите.

Цветомира кандидатства с есе на английски език на тема „Земята – моята земна и землянска лаборатория” и от 150 допуснати до конкурса участници от 20 области в България е класирана за стипендия на трето място. Първоначално радостта й е голяма, защото пред нея се открива възможност да се докосне до реалната наука в „звездния“ лагер. За съжаление отпусната стипендия покрива 20% от разходите, а останалата сума до 1770 лв. трябва да внесе сама. Така изключителният шанс да попадне в международния лагер в базата на НАСА в Измир и да работи в екип с връстници от цял свят може да се окаже далечна мечта. Община Смолян, Ротари клуб и няколко известни личности откликнаха и подпомагат Цветомира. Готови да дарят средства са ръководството на ПМГ „В. Левски” и Лайънс клуб Смолян. След излъчване на репортаж по БТВ непозната жена от Русе се обажда с предложение да подкрепи Цветомира да участва в лагер-школата, сподели майка й Сийка Вакева. Тя искрено им благодари, че помагат на детето й да се сбъднат мечтите й. Ние много се гордеем с нея и се надяваме, че въпреки трудните за всички времена, нашата Цвети ще намери нужната подкрепа. Тя е един един млад човек, който има желание да мери силите си с връстници от цял свят, заключи майка й.

А Цвети споделя, че сега най-голямата й мечта е тя и връстничката й Атанаска, която също е от Смолян и е сред отличените участници, да отпътуват за Измир и заедно да се потопят в света на астронавти и изследователи. Да имат възможност да разкажат на своите чуждестранни връстници за прекрасния Смолян, за чудната Родопа планина и нейните упорити, отрудени хора. И не на последно място за космическата Валя Балканска, чиято песен вече отдавна напусна пределите на нашата система. И аз като смоленчанка няма как да не съм горда, че наши момичета са си е извоювали със знания този шанс. Успех!

Вирни се горе