Секретарят на община Смолян връчи "Златен плакет" на читалището в с.Стойките

Секретарят на община Смолян връчи "Златен плакет" на читалището в с.Стойките

Секретарят на община Смолян Момчил Николов връчи “Златен плакет на община Смолян” на читалище "Пробуда-1903"-с.Стойките на специално тържество снощи.

Читалището и Ансамбълът за автентичен фолклор „Борика” бяха удостоени с високото отличие по повод 110-тата годишнина от създаването на читалището и 65 години дейност на ансамбъла. Предложението бе направено от кметът на село Стойките Георги Георгиев и глласувано от общински съвет-Смолян на свое заседание.

Освен наградата пред жителите и гостите на селото бе представен и филм за читалището и ансамбъл „Борика”. Името на филма е „По пътя на времето” и представя миналото, настоящето и бъдеще на селото. Филмът е като визитка на родопското село, с който то ще бъде рекламирано със своя поминък и възможностите за туризъм, като в него се акцентира и на дейността на читалището и ансамбъла в селото. Излъчена бе първата част на филма, като до 10 дни ще бъде готова и втората част, разказа за Smolyannews.com Веселина Бабаджанкова. Това е втори филм за ансамбъла за автентичен фолклор “Борика”, чийто основател е Апостол Кисьов, а днес негов художествен ръководител е Мария Кисьова. Преди няколко дни ансамбълът се завърна от успешно турне в Турция. Там участва в международен фолклорен фестивал в град Анкара.

Просветната институция е основана на 8 ноември 1903г. и още тогава получава името „Пробуда”, с 19 души членове. Днес функционират библиотека, етнографска сбирка, сбирка от минерали и богата колекция от снимки. Оборудвани са репетиционна и конферентна зали. Читалището посрещна своите гости напълно обновено благодарение на хората от село Стойките.

Гордост на читалище „Пробуда” е фолклорният ансамбъл „Борика”, създаден през 1948г. По думите на Мария Кисьова ансамбълът за автентичен фолклор в село Стойките е първият ансамбъл в България, който получава множество награди още през далечната 1951 г. Дейността му активно се възстановява след 2004 г. като оттогава насам има много награди като златни медали, плакети и купи от национални фестивали. Ансамбълът е получил и многобройни отличия от фестивали в Сърбия, Гърция и Турция.

Вирни се горе