Събор на каба гайдата "Апостол Кисьов" ще има в Стойките

Събор на каба гайдата "Апостол Кисьов" ще има в Стойките

За първи път в смолянското село Стойките ще се проведе Национален събор на каба гайдата. Инициативен комитет планира проявата да се състои на 22 и 23 септември в местността “Потока”, предаде БНР.

В първия ден на събора програмата предвижда официално откриване, с поднасяне на цветя на паметника на Апостол Кисьов, създателят на оркестър “100 каба гайди”, ФА “Родопа”. Тогава ще бъде открита изложба и представяне на книгата на историка Никола Дамянов. След това ще има концерт на ансамбъл “Борика” – с. Стойките, сборен гайдарски оркестър и ФА “Родопа”. На другия ден ще се изяват гайдарите. И през двата дни ще има школи за начинаещи гайдари.

Идеята е съборът да се провежда ежегодно всяка трета събота и неделя на месец септември. Той се организира от НЧ"Пробуда 1903" – с. Стойките в партньорство с държавни институции. В края на миналата година в Стойките бе открит бюст-паметник на Апостол Кисьов със звука на над 70 каба гайди.

Инициативата за паметника бе подета от ръководителя на “101 каба гайди” Костадин Илчев, с гайдаря от състав „Родопчани“ и скулптор Ангел Каравланов, който извая от гранит бюст-паметника на Апостол Кисьов.

Идеята за надпис на камъните „Песента и човекът се раждат заедно“ даде основателят и дългогодишен директор на Историческия музей в Смолян Никола Дамянов. До монумента има паметна плоча с имената на първите гайдари от селата Стойките и Гращица.

Вирни се горе