С творчеството на Хайтов и Димовски възраждат театъра и ансамбъла

С творчеството на Хайтов и Димовски възраждат театъра и ансамбъла

Изложба в подкрепа възраждането на театъра и ансамбъла беше открита в Деня на народните будители в сградата на РДТ в Смолян. Тя е организирана от фондация „Памет”, с председател Здравец Хайтов. Експозицията, „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов”, ще бъде в театъра до 20 ноември т.г. На откриването присъстваха областният управител инж. Димитър Кръстанов, зам.-кметът Марин Захариев, Здравец Хайтов, театрали, певци и музиканти от ФА „Родопа” и др.

Защо Хайтов и Димовски, защото те са родом от едно село Яворово, заквасени са с вълшебствата на Родопа планина, с магията и очарованието на родопските притчи и легенди. Съвместно списват и рисуват списание „Родопи”, което съхраняваше традициите, обичаите и фолклора, отговори на въпроса синът на Хайтов. Той беше категоричен, че щом искаме да имаме културни институции трябва да ги отстояваме, защото те ще са в полза не само на Смолян , но и на региона. Най истинските послания са тези, които се предават в малкото читалище, в малкото градче, където могат да стигнат театъра и ансамбъла, обяви арх.Хайтов и се надява, скоро да има постановление на МС, с което да се регламентират тези две институции в Смолян. Общината прави всичко възможно, за да съществуват ансамбъла и да се възроди трупата на РДТ „Николай Хайтов”, обяви при откриването на изложбата Захариев. Трябва да се обединим и да ги запазим, защото без тях трудно ще можем да обясним на подрастващите Деня на народните будители, каза още зам.-кметът. Той обяви още, че с това събитие почитаме творчеството на Хайтов и Димовски, които са нашите съвременни будители.

Идеята да се съберем в тази емблематична за Родопите сграда на РДТ е да покажем на всички, от които зависи бъдещето театъра и ансамбъла, че имаме волята и желанието културата в този регион да бъде на едно високо ниво, заяви Адриан Петров, който е директор на сградата на театъра и и.д. директор на ФА „Родопа”. Той беше категоричен, че с възстановяването си театъра ще стигне до всяка едно населено място, а хората в Родопите заслужават да получат един висококачествен културен продукт. Ансамбълът пък обогатява културното ни наследство и показва богатството на планината. Петров добави още, че хората се тревожат, че все още няма постановление за възстановяване трупата на театъра и това трябва да се случи по-бързо. Той призова също заинтересованите страни да работят в синхрон, за да не загасва пламъкът на културата в Родопите.

Вирни се горе