С музикално-танцовия спектакъл "Невястата" беше отбелязана 60-годишнината на четирима творци от ФА „Родопа”

С музикално-танцовия спектакъл "Невястата" беше отбелязана 60-годишнината на четирима творци от ФА „Родопа”

Секретарят на Общината Момчил Николов връчи званието „Почетен гражданин на Смолян” на Петър Янев

С музикално-танцовия спектакъл “Невястата”, снощи, в РДТ „Николай Хайтов” беше отбелязана 60-годишнината на четирима творци от ФА „Родопа”. Секретарят на Общината Момчил Николов връчи званието „Почетен гражданин на Смолян” на директора на ансамбъла Петър Янев, който е един от най-емблематичните изпълнители на родопската каба гайда. От десетилетия е гайдар и на Валя Балканска. Той е сред основателите и на Гайдарското надсвирване в село Гела. Творчеството му е свързано с ансамбъл „Родопа”. Петър Янев е сред музикантите, наложили каба гайдата като несравнимия глас на Родопите. Най-голямото отличие на община Смолян бе гласувано с пълно мнозинство от Общинския съвет. От името на кмета Николай Мелемов, Николов, поднесе поздравителни адреси и цветя на юбилярите Сийка Василева, гл.хореограф в ансамбъла, Иванка Шукерова и Асен Сираков , оркестранти и Васил Рангелов, концермайстор. Беше почетена паметта и на Георги Кичуков, който почина през 2013 г. и също трябваше да е сред юбилярите.

„Позволете ми да отправя към Вас искрените си пожелания за здраве и благополучие, за лично щастие и творческо дълголетие. Поклон пред Вас и пред талантливите родопчани сътворили с душа пъстрата палитра на ФА „Родопа”. Пред всички, които днес остават верни на неговата родолюбива мисия, верни на родопската песен, музика и танц”, казва в поздравителните адреси до юбилярите кметът Мелемов.

Творците благодариха на община Смолян, без чиято помощ ансамбъла няма да може да функционира, на директора му Петър Янев, на Адриан Петров, който беше гл.художествен ръководител и на семействата си. Ансамбъл „Родопа" е с три отличия от Годишните фолклорни награди, които се организират от Сдружение “Наследници на фолклорния огън”. Формацията от Смолян е обявена за Ансамбъл на годината, като има и първи награди в Постановка на годината със спектакъла „Невястата", а Сийка Василева е обявена за хореограф на годината.

Вирни се горе