С изложба показаха постиженията на учители - творци в Смолян

С изложба показаха постиженията на учители - творци в Смолян

В препълнената зала “Петър Стайков” към КДК снощи беше представена първата съвместна изложба на учителките Цонка Дурева, Иванка Дерекьовска и Петя Кучмова. Събитието бе под надслов “Учители с палитра”.

“Тази вечер ние ще станем съпричастни на три учителки, които чрез своето въображение успяват да разкрият себе си, своето вътрешно аз, своето светоусещане и отношение към красотата, която ги заобикаля. Те успяха да създадат непретенциозни, но според мен сполучливи творби, искрени и свежи”. Това каза при представянето на изложбата Мария Дерекьовска -секретар на УС на КДК Смолян. Официално проявата беше открита от Мария Сотирова ст.експерт по Български език и литература към РИО Смолян.

"Първата съвместна проява е пряко свързана с идеята за показване постиженията на учители -творци в област Смолян, каза Сотирова. Когато учителят има творческо отношение към света, този учител не е обикновения занаятчия в образованието на децата, той е иноватор и майстор в цялостната си дейност. Чрез този тип учител – творец децата откриват по ясно видимия образ, откриват багрите на сърцето и мисълта, красотата на творчеството, която винаги спасява хората, каза Мария Сотирова.

Изложбата съдържа 45 творби,а основните теми в творчеството на Цонка Дурева-учител в ОДЗ “Родопчанче”, Иванка Дерекьовска-учител в ОДЗ “Буратино” и Петя Кучмова- учител в ОДЗ “Радост” са свързани с вечната красота на цветята, меките извивки на родопските пейзажи в различните сезони, портретни рисунки и други. Тези картини са с различни багри, които оживяват в нас, защото в тях са съдбите на едни чувствителни творчески личности.

Трите дами благодариха на всички, които поднесоха цветя,засвидетелстваха уважение към тях и любов към изкуството.

Вирни се горе