С Детски празник бе закрита Седмицата на детската книга и песен

С Детски празник бе закрита   Седмицата на детската книга и песен

На 26 април в Регионална библиотека „Н. Вранчев”се проведе заключителния детски празник, който бе част от поредица мероприятия представени пред деца през месец април.

Красива и загадъчна като Родопа планина народната певица Златина Узунава с чудния си глас под съпровод на гайдаря Йордан Палагачев изпълни залата на библиотеката с трепетни вълнения. Тя изпя химна на Родопа планина „Бела съм, бела юначе…” и постави началото на първата част на празника, който бе посветен на българското народно творчество. След нейното изпълнение на сцената излязоха състав „Народни танци” към Обединен детски комплекс Смолян с ръководител Снежана Ескеджиева. В празненството взеха участие и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смилян с ръководител г-жа Ружа Чуртова, които представиха откъси от две постановки на куклен театър с пръсти „Тримата братя и златната ябълка” и „Грозното патенце”. Последва литературна викторина, на която малките палавници отговаряха едновременно на всички въпроси, те разпознаха и преоблечените приказни герой от коя приказка са, което показа, че днешните деца четат и познават детските автори.

Втората част на празника бе посветен на 50 годишнината от рождението на незабравимата Петя Дубарова. Нейният живот и творчество бе представен чрез презентация, а ученици от СОУ ”Отец Паисий” и ОУ ”Иван Вазов” изпълниха рецитал по нейни стихотворения. В залата на библиотеката бе експонирана изложба от рисунки посветени на любимите теми на Петя Дубарова – лятото, морето и лунапаркът нарисувани от първокласници възпитаници на ОУ „Иван Вазов”. За финал на празненството грациозната гимнастичка Мария Паскалева от клуб „Художествена гимнаскика” към ОДК показа съчетание с топка.

Вирни се горе