400 гайдари откриват Роженския събор

400 гайдари откриват Роженския събор

400 гайдари ще дадат началото на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ на 17 юли. Изпълнителите ще бъдат разделени на четири лъча, които бавно ще се приближават към основната сцена. Зад нея декор ще е български трикольор с внушителните размери от 24,000 квадратни метра.

Сред изпълнителите към момента сигурни участия ще има на хор „Космическите гласове на България“ , които ще изпълнят химна на Родопите ''Бела съм, бела, юначе'' и след тях Валя Балканска с две деца, които ще изпеят куплет от ''Излеел е Дельо хайдутин“.

В програмата на събора тази година ще има фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри. Част от предварителната програма е провеждане на форум за екотуризъм, екоенергия, еко храни и напитки и екологични материали.

Рожен-събор на народното творчество и животновъдството се организира съвместно от Сдружение с нестопанска цел “Рожен-наследство в бъдещето” и Община Смолян и всички официални запитвания трябва да бъдат насочвани към тях.

Ето и програмата:

Вирни се горе