Родопи фест ще се проведе в Смолян

Родопи фест ще се проведе в Смолян

Подарете си празник като станете съпричастни на третото издание на фестивала от 18 до 22 юни сред зеления простор на най-любвеобилната планина! Включете се в най-дългото родопско Орфеево хоро!

За трети път в Сърцето на Родопите възкръсва Орфеевият дух с песните и танците на родопчани. Жители и гости на Смолян, присъединете се към празника на творчеството, духовността и веселието, призоваха организаторите. Новият център на града ще стане територия за изява на народните таланти от всички възрасти в продължение на 5 дни.

Темата за Родопа и Орфей отново ще бъде пресъздадена чрез различните акценти в културната програма. Проявите ще обединят разнообразни подходи и изкуства, атрактивни за различните поколения. Празниците стартират с изявите на най-малките – децата от детските градини и училищата ще интерпретират „Орфееви приказки” от 10,30 до 12 часа на 18 юни. Вечерта ще се състои официалното откриване на фестивала с концерт „Орфеева лира” с участието на Смолян брас бенд, Клуб за спортни танци „Фен” и индивидуални изпълнители.

В следобедните часове на следващите два дни – 19 и 20 юни, се дава възможност на графити-артистите да развихрят въображението си в творческа надпревара на обособените площадки над Водните каскади. „Родопските истории” ще се случат на 19 юни вечерта. В спектакъла за весели лакърдии на диалект и цигански фолклор ще се изявят любимците от Клуб „Зевзек”, ДФТ „Еньовче”, Младежка театрална школа „Юлия Огнянова”, читалищни формации, ромска група. От 14 часа на 20 юни в сградата на Родопския драматичен театър стартират ателиетата по брейк и хип-хоп танци за всички желаещи да се пробват в техния завладяващ ритъм. Стрийт-парадът вечерта ще продължи с пърформанс на брейк-денс и бийтбокс от Артистична компания Pop&Roll, сдружение „Слийпуокинг” и участници в ателиетата по брейк и хип-хоп и диджей парти с DJ Samm The Man и други участници от акцента на деня.

21 и 22 юни под надслов „Родопейци” са отредени за фолклорните изпълнители. Самодейни състави от общината ще се надиграват и надпяват през двата дни, които ще започват с дефиле от църквата „Св.Висарион Смоленски” до площад „България”. В съботната вечер ансамбъл „Родопа” ще поднесе на своите почитатели „Родопски звездоброй”. Най-дългото родопско Орфеево хоро, последвано от народно веселие „Сърцето на Родопа”, ще постави финал на феста в неделя следобяд.

Каним ви на третото издание на Родопи фест от 18 до 22 юни 2014 година, което предлага за всекиго по нещо! Входът за проявите, които се провеждат на Амфитеатъра в Новия център на Смолян, а при лошо време в Родопския драматичен театър, е свободен. За графика и мястото на провеждане следете програмата на „Родопи фест 2014” в едноименния сайт.

Вирни се горе