Родопи фест 2014 завърши без Орфеево хоро

Родопи фест 2014 завърши без Орфеево хоро

Най-дългото родопско Орфеево хоро не се състоя. Не последва и очакванотото по програмата на „Родопи фест 2014” народно веселие, с което трябваше да завърши културното събитие, организирано от община Смолян от 18 до 22 юни. Тези прояви, както и предвидените дефилета, шествия и диджей парти бяха отменени от организаторите в знак на съпричастие към жертвите и пораженията от природните бедствия в някои райони на страната и обявения по този повод ден за национален траур.

Но самодейните състави се изявиха на фестивалната сцена по предварителната програма, защото фестивалът се организира от общината като потвърждение на устойчивостта на европейския проект, финансиран по програма „Регионално развитие” в първите две издания 2012 и 2013 година. Концертите започваха с минута мълчание в знак на почит към жертвите на бедствията във Варна, Добрич и Велико Търново.

Последните два дни – 21 и 22 юни, бяха посветени на петия акцент по темата Орфей и Родопа – „Родопейци”. През първия ден на фестивалната сцена на Амфитеатъра се представиха със свои формации 12 читалища от общината – НЧ „Христо Ботев” и НЧ „Балкански просветител” от Смолян, Стойките, Славейно, Виево, Момчиловци, Левочево, Търън, Широка лъка, Мугла, Сивино, Полк.Серафимово, както и пенсионерският клуб „Смолян” и Фолклорният детски танцов театър „Еньовче”. Финал на концертната програма поставиха гостите от Свиленград – смесен битов хор и оркестър. Вечерта Ансамбъл „Родопа” зарадва публиката с концерт „Родопски звездоброй”. Във втория ден певците и танцьорите на още 8 читалища поднесоха своето изкуство – Могилица, Арда, Смилян, Момчиловци, Широка лъка, Кутела, „Орфееви гори – 1870” и „Кирил Маджаров” от Смолян. Изворен и обработен фолклор, солисти и хорови състави, танци и хора изпълниха участници от различни възрасти. За пореден път стана ясно, че читалищата са тези, които в съвременните условия съхраняват културните традиции и предоставят възможности те да се предават от поколение на поколение. В тях се чува родопската песен и мелодията на гайдата. Деца и възрастни пеят и танцуват заедно и създават общия празник. Цели 80 години разделят най-малкия участник, 3-годишния Васко Чечков, от най-възрастния – 83-годишния гайдар Стою Чонгаров в тазгодишния „Родопи фест”. Но изконната сила на родопския фолклор събра всички възрасти.

Вирни се горе