Филмът „Забравеният герой на Родопската Шипка“ е дело на 19-годишни родолюбци

Филмът „Забравеният герой на Родопската Шипка“ е дело на 19-годишни родолюбци

Извънстоличната премиера ще ни срещне и със създателите на документалната кинолента, посветена на Освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов, а те са група 19-годишни родолюбци, студенти в Софийския университет „Климент Охридски“. Момчетата „изтупват праха“ на забравата от героичната личност на полковника, който по тяхна преценка е изключително значим не само за Родопите, но и за историята на България. Защото благодарение на саможертвата на 21-ви Средногорски полк под предводителството на полковник Владимир Серафимов Родопите днес са в пределите на България – в това са убедени младите автори на филма и това тяхно послание е отправено към публиката. Реализацията на идеята им започва през ноември 2012 година – снимат в Родопите и Средногорието, където се намира родното село на Серафимов Свежен. Първата прожекция вече се е състояла на 18 януари в Аулата на Софийския университет. Щастливи са и са благодарни, че община Смолян ги е поканила и е поела разходите по пътуването им. Момчетата са готови да представят своята творба в различни градове на страната, откъдето и да проявят интерес, ще се отзоват, защото това ги кара да се чувстват удовлетворени от работата си и ги вдъхновява за реализацията на нови инициативи. Кои са всъщност тези млади хора, които се вълнуват от героичната история на своята родина – това са създателите на новия патриотичен сайт „Българска история“ и както сами се представят в него „Ние сме едни 19-годишни момчета, захванали се със задачата да припомнят на всеки от вас защо трябва да се гордеем, че сме българи“. Марио Мишев, Иван Кънчев, Йордан Субев, Димитър Пашов и Мартин Стаматов са приятели от училище и сега като студенти в Софийския университет приятелството им добива нови измерения. Както споделят, започват със страница във Фейсбук, която изненадващо и за тях става много популярна. След това регистрират своя сайт „Българска история“ –www.bulgarian-history.org и паралелно инициират различни прояви. Една от основните им дейности е да възкресят за съвременните българи паметта за забравените герои чрез филми, клипове, публикации, възпоменателни акции и всякакви по вид изяви. „Може да бъдете сигурни, че желанието, волята и идеите е възможно да бъдат ограничени единствено от финансовите ни възможности. Надяваме се идеята ни да ви е харесала и да ни подкрепите в начинанието! Иска ни се всеки българин да отдели по малко от себе си, за да знаем всички историята ни!“ – призовава „великолепната петорка“ от страниците на сайта. И са благодарни за всяко дарение, което им дава възможност да осъществят неизчерпаемите си патриотични замисли.

За делото на полковник Серафимов най-подходящата дума според тях е ГЕРОИЧНО. Подвигът на 21-ви Средногорски полк е пренебрегнат, затова те се заемат да увековечат образа на този знаменит човек, защото е срамно да има българи, които да не са чували името му. И разказват за подвига на полковника и неговите войници. Балканската война 1912 година. След близо 10-дневни боеве, в които турците губят всички важни селища Смолян, Райково, Устово, решават да предприемат обходен маньовър от Рудозем към Устово и да влязат в голям решителен бой с българите. Българското командване нарежда частите на полковник Серафимов да се оттеглят от освободените селища и да се укрепят край Рожен, за да посрещнат турската атака. Разбирайки тази заповед, полковник Владимир Серафимов заявява „Аз не ще отстъпя на турците селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. И дръзва да не се подчини на висшестоящото командване и не изпълнява вонената заповед.

21-ви Средногорски полк не отстъпва. Срещу него се насочват частите на Явер паша, чиято численост надхвърля 4 пъти 5000-те войници на полковник Серафимов. Ожесточените боеве започват на 19-ти октомври и продължават до 21-ви на връх Кавгаджик (днес Средногорец). Въпреки превъзходството в брой и въоръжение, под напора на българските войски турците отстъпват в безпорядък. Победата на 21-ви Средногорски полк е пълна! Тя гарантира не само освобождаването на Родопите, а и спасява местното население от истинско клане. Бойният подвиг на средногорци влиза в аналите на войната като “Родопската Шипка”. Връх Кавгаджик е преименуван на Средногорец, а село Аламидере на Полковник Серафимово.

Вирни се горе