С премиерата на “Рибарски свади”, РДТ “Николай Хайтов” ще отбележи своята 65-та годишнина

С премиерата на “Рибарски свади”, РДТ “Николай Хайтов” ще отбележи своята 65-та годишнина

Представлението е уникално и ще се превърне в истински празник за смолянската публика

С премиерата на комедийния спектакъл “Рибарски свади” от Карло Голдони, Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” ще отбележи своята 65-та годишнина и ще открие новия театрален сезон. Това съобщи на пресконференция директорът на културната институция Румен Бечев.

Премиерните представления са на 19 и 20 септември от 19.00 ч. в зала №1 на Театъра. Участват обичаните от публиката на града актьори Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Румен Бечев, Десислава Минчева, Веселина Бабаджанкова, Никола Орешков, Илия Виделинов, както и най-новите попълнения на театъра Бориса Сарафова, Васил Читанов и Тодор Беров. Режисьор на постановката е Петър Тодоров. Действието се развива през 18 век в малкото градче Кьоджа край Венеция. Основното препитание на мъжете е риболовът, а единствената цел на жените е да се задомят. Всяка година през пролетта мъжете излизат в открито море и се връщат след няколко месеца. През това време жените запълват скучното си ежедневие по-малко с работа и повече с плетене на интриги.

Изминаха 65 години от създаването на професионалния Родопски театър. Ще почетем хората, които са минали през сцената му и са оставили своя талант в Родопите, ще представим и младите актьори, които идват да продължат традицията. Ще си видим и нашето старо жилище –читалище „Христо Ботев”, където се е помещавал театъра, посочи Бечев. Във фоайето на РДТ ще бъде експонирана изложба от стари снимки на представления, играни на смолянска сцена, за да се проследи как се е развила през годините културната институция. Целият творчески сезон ще носи белега на 65 години от създаването на РДТ. Бечев допълни, че за дейностите, които извършват в театъра, получават изключителна подкрепа и съдействие от община Смолян.

Рижисьорът на „Чичовци 2014” и „Румеу и Жолиета от Дунюву” Петър Тодоров каза, че „Рибарски свади” е едно уникално представление и ще се превърне в истински празник за смолянската публика. Той коментира, че в РДТ винаги се е правило театър и пак ще се прави.

Вирни се горе