Рестартът "Рожен" е Рестартът на Роженския събор е много успешен според заместник-министър Ирена Георгиева

Рестартът "Рожен" е  Рестартът на Роженския събор е много успешен според заместник-министър Ирена Георгиева

Големият победител на събора – традицията и българският дух

8300 певци, танцьори и инструменталисти от цялата страна извисиха глас и надуха гайди на поляните в местността Рожен през последните три дни. Над 850 000 пък бяха гостите, които дойдоха в Родопите, за да ги чуят и видят. Това е равносметката от подновяването на Роженския събор.

„Рестартът след деветгодишна пауза е много успешен, фокусирал преди всичко емоцията и запазването на българската традиция”, обяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, цитирана от БТА.

Според нея от атмосферата на събора се усеща, че е отдавна чакано събитие.

„Близо 350 хил. гости от цялата страна са посетили Роженския събор през трите дни”, съобщи пък изпълнителният директор на сдружението “Рожен – наследство в бъдещето” Симеон Караколев. Според него най-силните моменти на „Рожен 2015” са неповторимата емоция и присъствието на толкова много млади хора.

Големият победител на Роженския фестивал е българският фолклор, традицията, българският дух, каза заместник-министър Ирена Георгиева, връчвайки награди на лауреатите на фолклорния конкурс.

Тя пожела на музикантите да съхранят българския дух и единение, “за да може България да бъде онази емоционална фокусираща точка, която привлича вниманието на световната туристическа карта”.

Вирни се горе