Регионалната библиотека "Николай Вранчев" - Смолян празнува 60 годишен юбилей /СНИМКИ/

Регионалната библиотека "Николай Вранчев" - Смолян празнува 60 годишен юбилей /СНИМКИ/

С изложба “Регионалната библиотека “Николай Вранчев” – територия на духа” започнаха празничните прояви на културната институция в Смолян, която тази година чества 60 годишен юбилей. Първата проява от програмата по повод годишнината вчера уважиха зам.-областният управител Андреан Петров, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директори на културни институции, бивши и настоящи библиотекари. Поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от областния управител Недялко Славов и кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Йорданка Вълчева – и.д. директор привества гостите и направи ретроспекция на развитието на библиотечната институция през годините. „Регионална библиотека – Смолян е съвременна и модерна институция, с организация на работата ориентирана изцяло към новите потребности на нашите читатели. РБ е културен институт, разполагащ с всички съвременни средства за достъп до информация и книги. Тя е институция, в която традициите са преплетени с модерните трансформации и те очертават перспективите на нейното развитие” каза още Вълчева. От името на екипа и ръководството тя изказа сърдечна благодарност към всички бивши и настоящи колеги и ръководители, към всички партньори, съмишленици и приятели.

Изложбата, подредена във фоайето, не показва историята на библиотеката в пълнота, а основни моменти с определени специфични дати, които отразяват нейното развитие през годините. Целта е да се покаже разнообразието на дейности, услуги и инициативите, предлагани от библиотеката.

„Преди да подготвим материалите за изложбата, сме прегледали целия наличен архив на библиотеката – в Държавен архив, в библиотеката, частни сбирки, албуми от снимки и т.н. Не може в детайли да покажем събитията и инициативите, които са станали през всички тези 60 години, а институционалното развитие на библиотеката. Илюстрирано е не само със снимки, но и със статии от вестници и списания, каза при откриването Светлана Хаджиева – завеждащ отдел „Справочно-библиографски и краезнание”. Изложбата е в няколко раздела – История – разкрива се развитието на библиотеката като културен институт от самото създаване, преместването в новата сграда, въвеждането на нови технологии – до днес, когато потребителите имат възможност да използват електронен каталог, Дигитална библиотека, електронни ресурси и услуги и т.н.

Вторият раздел – Проектна дейност са представени част от проекти, които са реализирани през годините в библиотеката, те са различни по вид, по тематика, с различна възрастова читателска аудитория.

В раздел Инициативи – са представени проведени конференции, кръгли маси, представяне на автори, книги, издателства, изложби, концерти, работата с деца през лятото, седмицата на детската книга, най-голямото събитие, което се провежда и в национален мащаб – Маратона на четенето и т.н. Друг раздел от изложбата – това е Информационна и библиографска дейност. Регионална библиотека „Николай Вранчев” може да се похвали с богата издателска дейност през тези 60 години Издадени са библиографски указатели за известни личности, писатели, населени места, институции и др.

Част от тези издания са представени в изложбата. Показани са и част от иновативните услуги – днес предлаганите нови информационни услуги вече са он-лайн и са на разположение на потребителите 24 часа в денонощието, които отговарят на съвременните потребности и търсения. Методична дейност – показани са няколко форми – масови, индивидуални, експертни консултации на библиотекари от областта, също така и международните контакти на библиотеката през годините. В следващ раздел Екипът през годините са показани първите директори, колективът вчера и днес в снимки, подчерта Светлана Хаджиева.

Милка Матева – завеждащ отдел „Изкуство” представи и втората част от изложбата – „Думата на читатели и гости”. От книгите за впечатления са представени част от послания, мнения и пожелания на ученици, студенти, библиотекари от страната, журналисти, университетски преподаватели, писатели, гости от различни държави и др.

Във фоайето на библиотеката след месец ще бъде представена и изложба от фонда на отдел “Изкуство”, озаглавена “Картинния свят на смолянските художници”. Празничните прояви ще продължат през месец май с изложба от фонд “Краезнание”, отчитане на ежегодния конкурс за превод на художествен текст, посветен на патрона на библиотеката Николай Вранчев-виден книжовник, общественик,писател и преводач. Кулминацията по повод 60-тата годишнина ще бъде на 29 май, когато ще се състои национална конференция “Краезнанието-отговорност към миналото и поглед към бъдещето” и юбилеен тържествен концерт.

Вирни се горе