Професионалната гимназия в Златоград отчита поредна мобилност на ученици в Испания

Професионалната гимназия в Златоград отчита поредна мобилност на ученици в Испания

В края на месец март приключва реализацията на Проект “Млади професионалисти в туризма” на Професионална гимназия “Христо Ботев”, гр. Златоград, финансиран по европейската програма „Еразъм +“. Проектът се осъществи в партньорство с Global Skills Network, гр. Барселона – организация, специализирана в провеждане на мобилности, професионални визити, стажантски програми и обучителни практики за ученици и преподаватели в сферата на професионалното обучение. Инициативата се реализира в отговор на местните потребности на община Златоград от по-качествено туристическо предлагане и в тази връзка – необходимостта от повишаване на практическите умения и компетенции на младите специалисти, обучаващи се в ПГ “Христо Ботев” по туристически специалности, запознаването им с европейските стандарти в обслужването, разширяване на езиковите им компетенции, уменията им за комуникация с госта, уменията им да проучват вкусовете и желанията на туристите с цел предлагане на конкурентноспособни туристически продукти и по-качествени туристически услуги.

В рамките на проекта се проведе едномесечна практика на 20 ученици и 2 придружаващи преподаватели в град Барселона, Испания. Работната програма на практиката включваше посещения на различни туристически обекти, анкетиране на туристи, практически упражнения за комуникация с гости от различни националности, обучение за презентиране на местния туристически потенциал. Целите, които са постигнати във времетраенето на проекта са:

1) Надграждане на базовите професионални умения и компетенции на 20 ученици от ПГ “Христо Ботев” чрез разширяване на техните познания за европейските стандарти в туризма и практическите им умения за комуникация с госта, за проучване на нагласите, интересите и желанията на туристите, за маркетиране на туристически обект и туристическа дестинация. 2) Подобряване на езиковите компетенции на ползвателите от ПГ “Христо Ботев” чрез възможността да изучават нов западен език (испански) и да придобият езиково ниво А2 по този език; 3) Формиране на познания за работа в мултикултурна среда, умения за работа с хора от различни националности и зачитане на културните различия, което е от ключово значение за бъдещото развитие на ползвателите като професионалисти в туризма; 4) Разширяване на международната дейност на училището и капацитета на неговия екип за организиране на качествени международни практики, прилагайки Европейските инструменти за прозрачност и признаване на резултатите от обучението. В резултат от реализацията на проекта участниците придобиха конкурентни предимства на местния пазар на труда, надграждайки опита, който получават от практиката в училище и в местните фирми. Те усвоиха допълнителни специфични умения за връзка с госта. Това са уменията за комуникация с госта, за изследване на неговата удовлетвореност, за адекватно предлагане, насочено към целевата група туристи, съобразно техните интереси, желания, мотивация за престой, за адекватно презентиране на обектите пред чуждестранните гости чрез различни комуникационни канали.

В град Барселона участниците имаха възможността да наблюдават едни от най-добрите европейски практики и опит в прилагането на стандарти в обслужването. Това са ценни практически умения, които могат да бъдат приложени по отношение на туризма в община Златоград и да допринесат за повишаване на популярността на дестинацията, както и за поява на идеи за развитие на нови форми за туризъм. Разнообразната и богата културна програма и вниманието на домакините допринесе за това учениците бързо да се интегрират в средата, да учат и да се чувстват удовлетворени от опита и преживяванията.

ПГ „Христо Ботев“, гр. Златоград

Вирни се горе