Представят изложба „Николай Вранчев – 135 г. от рождението му”

Представят изложба „Николай Вранчев – 135 г. от рождението му”

На 20 януари 2017 г. се навършиха 135 години от рождението на Николай Вранчев – патрон на Регионална библиотека – Смолян. По този повод отдел „Краезнание” представя изложба, посветена на неговото творчество и житейски път. Материалите, включени в изложбата – книги, статии, снимки и др., разкриват богата творческа дейност на Вранчев, неговата висока интелигентност, специална филологическа подготовка, щедра надареност като битописател, фолклорист, културолог. Вранчев е един от най-добрите наши познавачи на класическата европейска литература по онова време. Посветил целия си живот на писателската дейност, той пръв от Родопската покрайнина превръща този труд в своя професия и съдба.

Николай Вранчев е роден на 20 януари 1882 г. в Устово в семейството на Вранчо Хаджичонев. След завършването на основното си образование в Устово и Чепеларе, учи в Пловдивската мъжка гимназия. През 1903 г. е приет в Софийския университет, Историко-филологически факултет. Когато поради студентски протести Фердинанд затваря университета, продължава образованието си в Лайпциг и Дрезден (Германия). Така получава възможността да опознае европейската и световна култура. Най-голямото и значимо литературно дело на Николай Вранчев е издаваната от него библиотека „Ралица“. Поредицата, излизала почти четири десетилетия, надхвърля 50 заглавия, преведени от седем езика, и завършва с цялостен превод на „Илиада“ и „Одисея“. Те са връх в преводаческата му дейност и са оценени високо от литературната критика. Библиотека „Ралица“ е предназначена за учащите се от гимназиалния курс, като ги запознава с най-хубавото, с най-ценното от световната и наша класика. Сред значимото му, макар и малко по обем лично творчество, са книгите „По висините на Орфея: пътни бележки и впечатления от Средните Родопи“ и „По висините на Родопа: пътешествия – художествени“ и др.

През 1985 г. когато Регионална библиотека получава своя втори дом – в новата сграда, с Решение № 95 на Окръжния народен съвет – Смолян, библиотеката получава и своето име “Николай Вранчев”.

Изложбата ще бъде открита на 27 януари 2017 г. от 13.30 часа, в Каталожния хол на библиотеката.

Вирни се горе