Представят фотоалбум и изложба за Данчо Данчев

Представят фотоалбум и изложба за Данчо Данчев

Фотоалбум и фотоизложба представя КДК-Смолян на 2 август 2019 г. от 18 часа. “Смолянският фотограф-художник Данчо Данчев – светлописец на Родопите” издава община Смолян по идея на семейството на му със съдействието на: Държавен архив, Регионален исторически музей „Стою Шишков”, Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев”, Смолян.

Консултанти: Андон Михайлов, Йорданка Михайлова, Любомир Михайлов, редактор: Росица Примовска, фоторедактор:Сашо Сарандалиев, репродукции, сканиране и обработка на фотографиите: Сашо Сарандалиев и Атанас Киряков, коректор: Зина Павлова, предпечатна подготовка и печат – „Принта ком”, ООД Смолян.

Данчо Тодоров Данчев /15 март 1925 – 1 юни 1982/ Фотограф-художник, удостоен от Министерския съвет през 1951 г. Фоторепортер на в. „Родопски устрем”. Фотожурналист, награден с орден „Кирил и Методий“ – 3 степен. Кореспондент от Смолян на централни медии. Основател на Киноклуб „Орфей“ към читалище „Христо Ботев“ – Смолян. Кореспондент на Българска национална телевизия. Общественик

С вдъхновение и любов към професията

Някой нарекъл пътеката на живота бяла, безкрайна, но и….бърза. Нея Данчо Данчев започнал да върви в Родопите – планината на багрите и южното слънце, на чудните песни и хайдушки легенди. И то с уверени крачки, по сигурни ориентири, със самочувствието на творец и гражданин, за когото най-висш дълг е вярната и всеотдайна служба в името на изкуството, на журналистическото призвание.

Като фоторепортер Д. Данчев има богата многостранна дейност. Години наред той бе кореспондент на Българска телевизия, през което време са излъчени повече от 500 негови филмови репортажи, информации и други материали за Смолянски окръг. Той достойно представи Родопите в множество национални фотоизложби. Негови снимки са намерили място в десетки наши и чуждестранни списания, вестници и други издания.

Д. Данчев има и други творчески изяви. В продължение на 15 години той е оператор към киноклуб „Орфей“, отличен с не едно първенство. На Четвъртия републикански фестивал клубът спечели десет златни и един сребърен медал.

Най-плодотворният период от живота на Д. Данчев е работата му в редакцията на в. „Родопски устрем“. Тук той се изяви и като самобитен творец-майстор на фотографското изкуство, и като журналист, осъзнал своето професионално и обществено задължение – да бъде в най-предните позиции. Няма населено място или строителен обект, няма по-значително събитие в окръга, което той да не е заснел и увековечил. Затова еднакво го познават миньори и строители, учащи се и военнослужещи, залесители, шофьори – всички трудови хора, които с любов и вдъхновение преобразяват своя роден край.

Никола ПРИМОВСКИ, гл. редактор на в. „Родопски устрем“, публикувано в сп. „Български журналист“, 1975, № 8, с. 23.

Вирни се горе