Празнична вечер за Народните будители организират в КДК

Празнична вечер за Народните будители организират в КДК

По повод Деня на народните будители Клубът на дейците на културата организира празник на 1 ноември от 18 часа в зала „Петър Стайков” на бул. „България” 43. В него ще вземат участие поетът Петър Анастасов и писателят-публицист Тодор Коруев. „Петър Анастасов, провъзгласен от колегите му за „Поетичния император на Пловдив”, е автор на книгите: „Зимна нежност”, „Тройно огледало”, „Площад на хълма”, „Както те обичам”, „Единствено безсмъртие любов”, „40 стихотворения” и „Този черен бял свят”. Автор е на пиесите: „Обещай ми светло минало”, „От сняг помилвана душа”, „Голям колкото малка ябълка”, „Четирите посоки на света”, „Църква за вълци” и „Живите от мъртвата махала”. По негов сценарии са заснети телевизионните филми „Малка промяна в звездите”, „Командировка за спомен”, сериалът

„Църква за вълци”…

Веднъж ли бил съм изоставян

от щастие или жена.

Помагала ми е тогава

приятелската тишина.

Звездичките на две цигари,

огрели меко две лица,

и безпогрешните радари

на две приятелски сърца.

Наскоро П. Анастасов издаде стихосбирката „Хубава и проклета си“ и за свое оправдание призна: „Знам, че да издадеш книга с любовни стихове в наше време, е като да тръгнеш гол по улицата, но ако това е срамно за един цар, то не е толкова срамно за един поет”.

Известният журналист и публицист Тодор Коруев ни предлага „Още животописи“, издание на „Захарий Стоянов“. Това са публицистични статии, есета, памфлети, полемични бележки, отзиви, житейски истории, писани от 2012 г. насам. От една страна книгата е своеобразна кардиограма на времето, в което живеем, от друга – напомня за събития и личности от историята и културата – по-малко известни или забравени. Той е автор на книгата „Овно льо, вакъл, каматан“ – възпев за родопските кехаи, „Момчилград“, книга за разбойниците в Родопите и др.

„Струва си човек да препрочита кратките „мигове от живота“ на Тодор Коруев – „Българското“, „Софронието“, „Пожарникарят“, „Кафкианство“, „Петко льо“, „Гайдата“, „Гурбетчийството“ и прочее“, препоръчва ни неговата колежка, журналистката Велиана Христова.

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе