ПМГ "Васил Левски" с два медала от национална конференция

 ПМГ "Васил Левски" с два медала от национална конференция

Проектът „Chain Reaction” е спонсориран от Европейската комисия и е с продължителност три години. Неговата цел е да разпространи подхода на изучаване на природни науки чрез включване на учениците в изследователска дейност, тъй нареченото „учене чрез откритие“ (IBSE) сред дванадесет партниращи страни. През м. ноември 2015 г. за участие в проекта бяха поканени и две учителки от ПМГ: Величка Згурова и Недялка Куклева. Двете работиха повече от 3 месеца с отбори от своите класове( IXг и VIIIг) по избрани от учениците теми.

Използвайки творческо мислене, умения за аргументиране и за решаване на задачи, учениците разработиха свои научно-изследователски сценарии.

Тяхната работа бе обобщена в презентации, които те представиха на Национална ученическа конференции на 26.03.2016 година (събота) в Пловдивския университет.

Използвайки творческо мислене, умения за аргументиране и за решаване на задачи, ученици във възраст от 14 до 16 години ще работят като следват определени научно-изследователски сценарии.

Тяхната работа се обобщава в презентации, който се представят на национални ученически конференции. За учебната година 2015-2016 националната конференция ще се проведе на 26.03.2016 година (събота) в Пловдивския университет.

ПМГ бе представен на конференцията с три отбора: един от IXг с участници Емануела Трендафилова, Ивана Вакева, Йорданка Маргаритова, Марианна Маркова и Мая Чаушева. Отборът представи много достойно своите изследвания по темата „Храна за света“.

VIIIг участва с два отбора. Единият работи по темата „Храна за света“, а другият избра да подготви „Озонова конференция“. Първият отбор в състав: Кристина Димитрова, Никол Илиева, Ния Чокова, Мария Андрова и Томислав Кисьов избра името „Баланс“. Според регламента на състезанието те трябваше да подготвят и две брошури: една за фермери и една за учители. Логото на отбора бе изработено от Мериам Чилингирова от същия клас.

Вторият отбор от VIIIг прие името „Бюсон“, който е един от откривателите на озоновия слой. Елица Димитрова, Ива Сечкова, Таня Щерева, Татяна Савова и Христо Даракчиев работиха по две конференции: „Озон в тропосферата“ и „Озон в стратосферата“.

Най-високи оценки за своето представяне получи отбор „Баланс“. Участниците получиха златен медал и сертификати за спечелено първо място. Отбор „Дюпон“ спече;и третото място в състезанието и също донесе медал за своето училище.

Победителите в състезанието ще участват в международното състезание със същата тема, която през м. май ще представят на английски език. Тази година то ще се проведе в Пловдив и ще участват отборите, спечелили първо място в дванадесетте страни, участници в проекта „Chain Reaction“: Великобритания, Италия, Словакия, Турция, България, Франция, Слования, Германия, Гърция, Ирландия, Йордания и Грузия.

Поздравления победители! Вие сте гордост за своето училище!

Успешно представяне на предстоящото състезание на Кристина, Никол, Ния, Мария и Томислав!

Вирни се горе