„Палежи и грабежи” на сцената на Родопския драматичен театър

 „Палежи и грабежи” на сцената на Родопския драматичен театър

Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян кани всички, които обичат театъра и имат симпатия към това изкуство на 07 ноември от 19.00 часа в зала 1 на премиерата на „Палежи и грабежи”, театрална игра по разкази и пиеси на Николай Хайтов. Един спектакъл, дело на познатия ни от седмичното токшоу по БНТ „Рецепта за култура” Юрий Дачев.

Юрий Дачев завършва „Театрознание” във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов през 1986 година. Специализира „История на театъра и театралната критика” в Университета във Флоренция, Италия.

Работи в Съюза на артистите в България, Министерство на културата, в-к „100 дни”, “Култура” и “Стандарт”, драматург в МГТ „Зад канала”, през 2000 година е бил заместник министър на културата, лектор по история на театъра в НБУ и Театрален колеж „Любен Гройс”. Води клас по театрознание в НАТФИЗ. Той е един от сценаристите на предаването “Понеделник 8 и половина”. Автор е на книги, публикации, 5 пиеси, а за последната “Вчерашни целувки” получава наградата за Нова българска драма на фестивала в гр. Шумен.

Николай Хайтов създава разказа „Палежи и грабежи”, който е в основата на спектакъла, в края на 70-те години. Какво се случва с наследниците на неговите герои днес? Какво от киното на онова време е оцеляло и какво изчезнало безвъзвратно? Какви са опорите на днешните хора от масовката да живеят и се усмихват, без да са в центъра на кадъра, на новите времена и новите филми? Бъдете заедно с героите и въпросите им в това смешно-тъжно представление, вдъхновено от света на големия български писател.

Билети: 0878 987 610, 0893 338 167, 0893 338 169

Вирни се горе