С изложба „Вдъхновеният певец на Родопите“ почетоха 100 г. от рождението на Николай Хайтов в Регионална библиотека

С изложба „Вдъхновеният певец на Родопите“ почетоха 100 г. от рождението на Николай Хайтов в Регионална библиотека

В Регионална библиотека – Смолян беше открита изложба „Вдъхновеният певец на Родопите. 100 години от рождението на Николай Хайтов“, по повод 107-годишнина от освобождението на Смолянския край.

На 15 септември тази година се навършиха 100 години от рождението на Николай Хайтов – академик, писател, публицист и белетрист, роден в с. Яврово, Пловдивско. По собствените му думи, за него Родопа планина „е болка, и съдба, и свят, и драма“. Неговите творби за планината и хората в нея са като народните песни – те съдържат в себе си случки от отминали времена и необикновени човешки съдби.

В първата част от изложбата са представени творбите на Хайтов, посветени на любимата му планина. В своя сборник с очерци „Родопски властелини“ възпява съдбите на значими личности от нашата история – Иванко, Деспот Слав, Момчил юнак. В документалния сборник „Родопските комити разказват“ описва комитлъка на 33 личности от Родопите. По време на работата си като лесничей Николай Хайтов си води записки. По-късно тези записки той развива в разкази, така се раждат сборниците „Шумки от габър“ и „Диви разкази“. Николай Хайтов е изтъкнат творец, един от колосите на българската литература, който е носител, съхранител и разпространител на родопската култура, която е част от националната българска култура. На него са посветени спомени, стихотворения, неговата дъщеря Елена Хайтова написва няколко книги за баща си: „Баща ми – най-дивият разказ“; „Гладиаторът Хайтов“; „Крилете на дивия лес“ и последната „Орли от пламъци“ по повод неговата 100-годишнина. Други негови изследователи са Иван Гащилов, Ивайло Христов, Елена Алекова, Андрей Печилков и др. Споделените мисли и творби от тези изследователи за големия писател са представени във втората част от изложбата. Прототипите на неговите герои са диви, сурови и смели мъже и жени. Някои от тях оживяват на големия екран в киното, на театрална и балетна сцена. По негов сценарий е създаден 12-серийният филм за Капитан Петко войвода, в който Васил Михайлов изиграва главната роля. Отново по негов сценарий е създаден и филма „Козият рог“, в главните роли са Катя Паскалева и Антон Горчев. В Родопския драматичен театър, който носи името на Николай Хайтов, са изиграни редица пиеси по мотиви от негови разкази – някои от тях са: постановката “Ламята” (през 2006 г.), предназначена за детска публика, постановката “Кучета”, която връща на сцената Смолянския театър през 2014 г.; от миналата година на смолянска сцена се играе постановката „Палежи и грабежи“, по мотиви от сборника „Диви разкази“, с нея в Народен театър – София е отбелязана 100-годишината от рождението на Н. Хайтов. В третата част от изложбата са събрани тези „оживели“ хайтови герои.

Писателят е носител на Димитровска награда за проза, Национална литературна награда „Йордан Йовков” (1995) и на Вазова награда за литература (1997 г). През 1997 е избран за академик от Българската академия на науките. Става носител и на орден „Стара планина” през 2000 г. По повод 60-годишнината си получава званието „Почетен гражданин на Смолян” (1979 г.). В частта озаглавена „Почит и преклонение пред твореца“ са представени материали, свързани с негови чествания и награждавания. Хайтов и родопското краезнание са неразривно свързани. Сам той създава исторически очерци за миналото на селищата Смолян, Яворово, Девин и Манастир. Не остава встрани от творчеството на бележити краеведи от ранга на Васил Дечев, като пише предговора към издадените през 1968 г. „Избрани съчинения“ на будителя от Чепеларе. С отец Константин Канев от Момчиловци го свързва близко приятелство, автор е на предговора към книгата „Родопски сказания“. На Хайтов и краезнанието е посветена последната част от изложбата.

Гостите на Регионална библиотека бяха посрещнати от гласа на Николай Хайтов, който чете един от своите разкази – „Дърво без корен“, записан на компакт диск.

Вирни се горе