Откриха колекция "Из книжния свят на акад. Кирил Василев" в библиотеката

Откриха колекция "Из книжния свят на акад. Кирил Василев" в библиотеката

Регионална библиотека „Николай Вранчев” откри колекция от книги с автографи „Из книжния свят на акад. Кирил Василев”. Колекцията съдържа 2213 тома. Включени са още 1 портрет; 3 картини; 1 миниатюрна книга; книги с автографи – 225 тома; книги с бележки; както и 84 периодични издания – вестници и списания.

През миналата година близките на философа дариха личната библиотека на учения. Те бяха обработени и са на разположение на читателите. 195 от книгите са издадени преди 1900 г., 274 от книгите са на повече от 100 години. Най-старата българска книга е „Смешний календар за Нова година [за 1861 г.] , където Петко Р. Славейков за първи път помества популярното си стихотворение „Песен за паричката ми”. В колекцията има краеведска сбирка от 105 тома, в нея – 28 книги с автограф от местни автори.

В колекцията „Из Книжния свят на акад. Кирил Василев” са показани книги с автографи – сред тях са на президента Жельо Желев, Исак Паси и мн. др. Автографите от Колекцията „Из книжния свят на акад. Кирил Василев” могат да бъдат видяни и от сайта на библиотеката в рубриката ЗА потребителите – Колекции, съобщиха от библиотеката.

Интересите на академик Кирил Василев са разностранни. Освен като философ, той е известен и като писател, автор на редица книги, изследва проблеми на историята, социологията и философската антропология. Автор е на монографии и статии за догматизма и науката, за типология на човека, за историята и теорията на религиите, за красноречието и любовта. Той е поет и художник. Кирил Василев има над 1000 рисунки. Написал е около 500 стихотворения. По този повод библиотеката представя и изложба, разкриващата живота и творчеството на философа. В изложбата са представени копие от Държавен вестник от 1984 г., където е обнародвано званието му „Народен деятел на науката”. Неговите годишнини са отбелязвани в много издания – вестници, списания, сборници и книги, както в местния, така и в централния печат. Голяма част от своите стихове и разкази Кирил Василев отпечатва във вестник „Родопска правда”. Много от произведенията му излизат под псевдонима Кукуда. Част от тези стихотворения са показани на изложбата – „Родопа”, „Млада Родопа”, „Песен”, „Песента на рударя”, Видение”, „Ода за Родопа”.

Дъщерята на акад.Кирил Василев – Мария Василева сподели спомени от детството си и разказа за любовта на баща си към книгите, които вече са в Регионална библиотека. Свои спомени споделиха и студенти на философа, приятели и познати.

Вирни се горе