Отец Димитър Михайлов съхрани в книга паметта на четири рода

 Отец Димитър Михайлов  съхрани в книга паметта на четири рода

„Нека съхраним паметта на нашите родове и на благодарим на нашите родственици, че са ни дали живот, да пазим спомените, защото ние сме част от тях със сърцата и душите си.“

Таза започва шестата си по ред книга отец Димитър Михайлов, в която е включил историята на 4 рода – Михайлови, Балабанови, Чикови и Гаджурови и произлизащите от тях фамилии. „Около една година работих по книгата, имах събрани материали, помогнаха ми близки и родственици. Включих и техните познания за 21 лечебни билки, които са използвали по време на различни заболявания. Подготвих родословните истории единствено с чувството и желанието да се опознаем и улесним в бъдеще нашите контакти. Гордея се със своите родове, никога не съм мислил, че мога да намеря някой от тях, от когото да се срамувам. Всички, които съм проучвал и описал в книгата си, са живели достойно. Това са хора патриоти, родолюбци, истински родопчани“, каза отец Михайлов.

Свещеник Димитър Михайлов е известен в Смолян и района поради два значими факта. Той е първият демократично избран кмет на Смолян след промените и организатор на строителството на катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“, в който е ръкоположен за първия свещеник в него през 2006 година. Почетен гражданин на Смолян е.

В ранната си младост, когато завършва „Богословие“, а след това и дипломна квалификация по музейно дело и архивистика в Софийския университет, работи 18 години в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

Син е на отец Михаил Михайлов, който близо 20 години бе архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Майка му презвитера Златка Михайлова бе дълги години диригент на църковния хор при храм „Света Богородица“ в Устово, в който служи съпругът й отец Михаил. От двамата си родители отец Димитър е наследил добродетели, които сега са му полезни като духовен служител в Смолян, а също в Рудозем и някои села.

Вирни се горе