Оркестър „101 каба гайди“ откри Дефлимпикс в София

Оркестър „101 каба гайди“ откри Дефлимпикс в София

На 26.07.2013 година в зала Арена „Армеец“ официално бяха открити ХХІІ Световни игри за глухи. На София за втори път се пада честта да е домакин. Игрите са били провеждани в 36 града, от 21 държави. Организират се от МКСГ-Международен комитет на спортове за глухи, и те също са като олимпийските игри се провеждат на 4 години, съобщи Марияна Каранлъкова.

Спортитстите се състезават на високо ниво, въпреки недостатъка им. 5000 състезатели от 90 държави , в 18 спорта бяха на официалното откриване в зала Арена „Армеец“.Приветвия към атлетите поднесе Министътерът на младежта и спорта – проф. Мариана Георгиева, която протече и поздравителен адрес от премиера Пламен Орешарски.

Олимпийският факел – огненият ритон бе запален от Ангел Кремов -състезател по борба. След този най- вълнуващ за спортистите момент започна концертът -спектакъл под режисурата на младия и талантлив хореограф Асен Павлов. Самото начало отбелязаха кукери от Перник и оркестър„101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев. Прекрасното изпълнение на автентичните гайдарски мелодии принуди спортистите и журналисти да направят шпалир, през който вървяха родопските изпълнители и със своите фотоапарати и камери запечатаха тези силни моменти.

Участието беше предавано директно по Канал 1 на БНТ .

Вирни се горе