Оркестър „100 каба гайди” гостува на фестивала в Жеравна

Оркестър „100 каба гайди” гостува на фестивала в Жеравна

От 17 до 19 август в гр.Жеравна ще се състои 5-то издание на традиционния фестивал на фолклорната носия. Оркестър „100 каба гайди” от Народно читалище „Орфееви гори-1870” – гр.Смолян, кв.Райково, с ръководител Тодор Тодоров, за пореден път ще бъде гост на фестивала, като по традиция ще вземе участие в официалното откриване на фестивала в първия ден. След което предстои тържествен концерт на Ансамбъл „Филип Кутев” и народно веселие с различни музиканти –родопски гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър.

Атракцията в тазгодишното издание е ритуалът на традиционна българска сватба, като младоженците са от Смолян.

В програмата на фестивала са включени изпълнения на групи за автентичен фолклор и самодейни състави от цяла България, представящи автентични хора , обичаи, песни и танци. Ще има народни борби и веселие – вадене на чевермета и гостби с фасул. Предвиден е концерт на гостите от чужбина – Фолклорен ансамбъл „Забава” – гр. Саратов, Русия; ОКУД „Свети Сава” – гр. Нова Пазова, Сърбия и СКУД „Свети Сава” – гр. Осиех, Хърватия.

Посетителите на фестивала ще се насладят на нестинарски игри и т.н „олелия” – игри, песни и танци около огъня с оркестър Фолкпалитра.

Вирни се горе