ОДЗ “Родопчанче” посрещна партньори от Турция и Гърция по проект Коменски „Да празнуваме заедно”

ОДЗ “Родопчанче” посрещна партньори от Турция и Гърция по проект Коменски „Да празнуваме заедно”

Екипът на ОДЗ „Родопчанче” посрещна днес своите партньори от Гърция и Турция, с които работи вече две години по проект Коменски, програма Учене през целия живот. След посещенията в Драма и Анталия екипите се срещнаха като добри приятели, за да осъществят дейности по проект „Да празнуваме заедно”.

Двугодишното партньорство бе насочено към изследване и опознаване на фолклорните празници и обичаи на страните участници в него и влиянието им за приобщаване на децата към общочовешките ценности и културно наследство. За да постигнат главната цел на проекта – Обмен на иновационни педагогически технологии за празнично-обредната система в учебните програми, всеки от партньорите извърши редица дейности.

С хляб и сол малките родопчанчета посрещнаха гостите и ги поздравиха с родопска песен. С изложба на детско приложно творчество беше открита седмицата, посветена на бита и културата на България. В сутришната програма гости и деца работиха съвместно в ателиета „Като старите майстори”, а по-късно наблюдаваха пресъздаване на празнични обичаи и ритуали, свързани с Коледа, Сурва, Благовец и Еньовден. Родители и баба се вписаха естествено в пресъздаването на празниците.

По-късно партньорите участваха в дискусия „Мястото на празниците и ритуалите в съвременното общество и влиянието им върху емоционално – ценностното развитие на детето”. Представителите на детските градини от Драма и Анталия оцениха присъствието на фолклорното изкуство в нашите учебните програми като силно застъпено и споделиха, че в техните образователни системи то не е в такава степен. Партньорите се обединиха около мнението, че празниците и обичаите носат общочовешки послания и ценности и влияят за развитието на емоционалната култура на децата. Бяха представени и крайни продукти от проекта – Празничен календар „Нашите празници”, Сборник с рецепти „На масата, която ни събира” и албум с национални костюми. В дните, посветени на България в детската градина е организирана изложба на автентични български костюми. Децата представиха ревю на детски фолклорникостюми.

Изключително преживяване за всички беше изпълнението на ансамбъл „Родопа”. Гостити и домакини бурно аплодираха изпълненията на родопска песен, шопски танц и хорото, което обедини партньори от три страни.

Още снимки – В Галерия!!!

Вирни се горе