Областна администрация и Регионална библиотека „Николай Вранчев” обявяват конкурс

Областна администрация и Регионална библиотека „Николай Вранчев” обявяват конкурс

За десета поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 11 до 15 май и ще включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страната. Тя ще премине под наслов: „БИБЛИОТЕКИТЕ – МЯСТО ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ”. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното културно наследство на нацията и портали за неговото популяризиране, достъп и знание.

Специфичната цел на тазгодишното издание на седмицата е да постигне повишено разбиране на местните власти и общността за ролята на библиотеките като центрове на учене през целия живот и включването им в плановете и мерките за развитие на „четящи региони”.

На национално ниво НБС се подкрепя от Програмата „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация „Четмо и писмо“ на Н.K.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин. „Обществени библиотеки 2020” обединява над 66 000 библиотеки в Европа и цели сплотяването на общностите на локано и регионално ниво. На регионално ниво НБС се подкрепя от Областна администрация – Смолян. Стартът на седмицата ще бъде даден с отбелязване на 11 май – професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти. В тази връзка Областна администрация и Регионална библиотека „Н.Вранчев”- Смолян обявяват конкурс за есе на тема „КАК БИБЛИОТЕКАТА ПРОМЕНЯ ЖИВОТА НИ”.

Информация за конкурса ще намерите на сайтовете на ОА /www.region-smolyan.org/, РБ – Смолян / www.librarysm.com/ и в най-близката ви читалищна библиотека.

Вирни се горе