НУФИ „Широка лъка” бе домакин на едни от най-известните инструменталисти в областта на българския фолклор

НУФИ „Широка  лъка” бе  домакин  на  едни  от  най-известните  инструменталисти  в  областта  на  българския фолклор

Вчера, 28 януари, Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” бе домакин на едни от най-известните инструменталисти в областта на българския музикален фолклор. Проявата беше част от художествено – творческата докторантура на народния певец Данислав Кехайов при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив. Гости на събитието бяха Ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев, Деканът на факултет “Музикален фолклор, хореография и изобразително изкуство” проф. д-р Тодор Киров и доц. д-р Венцислав Димов от Институт за изследване на изкуствата към БАН. Народният певец Данислав Кехайов изпълни емблематични песни от репертоара на Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Костадин Гугов, Иван Пановски и други народни изпълнители. Бяха подбрани песни от различни фолклорни области, а концертът завърши с едни от най-хубавите родопски песни. Инструменталистите от оркестъра за Народна музика към БНР Темелко Иванов /кавал/, Петьо Костадинов /гайда/, Станислав Паунов /гъдулка/ и диригента на оркестъра Димитър Христов /тамбура/ показаха завидно майсторство. Те съпровождаха изпълненията на Данислав Кехайов. Учениците от НУФИ „Широка лъка” поздравиха гостите със свои изпълнения, а в края на концерта всички в залата се хванаха на хорото .

Концертът на Данислав Кехайов беше една уникална възможност учениците от НУФИ „Широка лъка” да чуят изпълненията на едни от най-известните музиканти, но също така да свирят и пеят на сцената заедно с тях.

Надяваме се повече изпълнители на българския фолклор да дойдат в Широка лъка и със своите изпълнения да бъдат стимул и пример за младите таланти. Талантите, които също подготвят усилено новия си концерт по случай празника на селото Песпонеделник. Концертът на учениците от НУФИ „Широка лъка” ще е на 1 март 2014 г. /събота/ от 18.30 часа. Програмата е богата и включва изпълнения на хор, оркестър, солисти, танцови състави, групи за автентичен фолклор, гайдарски състави, гъдуларски състав.Заповядайте!

Вирни се горе