Нови срещи с джаз изпълнител предстои в НУФИ "Широка лъка"

Нови срещи с джаз изпълнител предстои в НУФИ "Широка лъка"

На 10 и 11 февруари 2014 г. учениците от НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ФОЛКЛОРНИ ИЗКУСТВА „ШИРОКА ЛЪКА” имаха възможност да се запознаят с особеностите на джаза по време на практическия семинар с Людмил Крумов – преподавател по китарна изпълнителска техника, импровизация, теория и хармония на джаза в България и Европа. По време на семинара Людмил Крумов запозна младите музиканти с езика на джаза, ладове, хармония, би-боп, импровизация в джаза. Особен интерес предизвика темата за сравнение на джаза и българската народна музика. Учениците от НУФИ „Широка лъка” имаха възможност да импровизират с фолклорните инструменти, на които свирят, да усетят връзката между джаза и фолклора. Ето какво сподели след семинара Людмил Крумов в разговор с директора на НУФИ „Широка лъка” г-жа Стоянка Тенова :

„Впечатлен съм от базата, с която разполага училището. Концертната зала има невероятна акустика. Атмосферата в училището е уникална – всички свирят и пеят, това е едно различно училище. Учениците са много талантливи и освен, че изучават и съхраняват българския фолклор, те са отворени към нови знания за различни музикални стилове и явления. Те реагираха адекватно на всичко, за което говорихме и след този семинар знаят повече за джаза. Това вече ще е музика, която те разбират по-добре.”

През месец април предстои нова среща в НУФИ „Широка лъка”. Учениците ще се срещнат с една от съвременните икони на Европейската джаз сцена – контрабасиста Йорис Тейпи, директор на една от най – актуалните джаз програми в Европа – “New York comes to Groningen” в консерваторията „Prince Claus“ – Грьониген, Холандия. Срещите с джаз музиканти в НУФИ „Широка лъка” се организират от Фондация „Groove Atelier”. Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 година.

Вирни се горе