Национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства ще се проведе в Девин

Национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства ще се проведе в Девин

Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства ще се проведе в град Девин. Състезателната цел е да се покаже мощта и постижимостта на компютърно базираните технологии (ИТ) за реализиране на проекти от творчески характер във възрастовата група на учениците от 8 до 12 клас.

Състезателните направления, в които учениците могат да вземат участие са „Компютърна презентация“, „Видеоклипове“, „Графичен дизайн“, „Редизайн на уеб сайтове“, „Фотография“ (от 2012), „Програмиране“ (от 2013), „Frontend Development“ (от 2014) и „Linux системна администрация“ (от 2015).

За да участвате в тазгодишното (шесто последователно) издание на национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства “Аз мога – тук и сега” е необходимо да сте ученик от 8 до 12 клас в редовна форма на обучение през учебната 2015-2016 година и да заявите участие (да имате уникално ID за участие), чрез “Регистрационна платформа” (http://registrator.az-moga.bg/) до 23:59 часа на 19 април.

Всеки ученик участва с придружението на ръководител – учител от съответното учебно заведение. Ръководителят може да бъде и родител и/или настойник на ученика. За ученици, навършили 18 години, не е задължително.

Ръководителите (и/или придружаващите/родители, административни и/или упълномощени лица, както и други – шофьори и т.н.) също е необходимо да заявят участие, чрез регистрационната платформа на състезанието.

Всички продукти, разработени по време на състезанието, се публикуват и архивират на официалния уеб сайт на състезанието. Публикуваните материали са за обществено ползване, чрез декларация от авторите за безвъзмездно‎ използване. Условия и Регламент

В състезателния ден е задължително участникът да има свой собствен преносим компютър (лаптоп), а за категория “Фотография” – цифров фотоапарат /препоръчваме тип: дигитални огледално-рефлексни апарати (D-SLR) и при желание собствен преносим компютър (лаптоп) за обработка на заснетите кадри/. Участниците в категориите свързани с дизайн имат право да използват таблети за рисуване, а във “Видеоклип” техника за заснемане на видео кадри – при нужда, но не е задължително.

Формата под която участват учениците в състезанието е индивидуална, с изключение на категория “Програмиране”, в която участниците могат да се състезават в отбори като броят на членовете на един отбор е най-много три и не е задължително отборът да е от едно училище и клас. Отборът се обявява в деня на състезанието пред квесторите и журито.

Софтуерът, с който участниците разработват продукта по заданията, е по избор. Всеки участник носи отговорност за лицензионните права на инсталираните софтуерни приложения на собствения си преносим компютър (лаптоп).

В състезателният ден, участниците имат право да напускат залите, без да изнасят преносимите си компютри (лаптопи), на които работят, както и да внасят устройства за пренасяне на информация флашки, оптични устройства за пренос на данни и др.

За участието си в състезанието учениците и ръководителите НЕ заплащат такса.

Оценяващата комисия във всяка категория се състои от двама изявени професионалисти в съответната област. Журито съставя състезателните задачи, по които работят участниците, така както и съответните критерии. Експертите проверяват и оценяват предадените работи по обявените в деня на състезанието критерии. Всеки участник има право да получи устно разяснение и консултация от журито за поставената му оценка. След края на състезанието в сайта се обявява цялостно класиране с оценките на членовете на журито, съобщиха организаторите.

Предварителна програма

Това е ориентировъчна програма с цел рамкиране на събитието и организиране на пътуванията и ангажиментите на участниците.

22 април

10:00 – 17:00 пристигане, настаняване и регистрация на участниците

18:30 – 19:00 откриване на състезанието, представяне на журито

20:00 вечеря

23 април

08:30 – 09:30 обявяване на темите за разработване по категории и обсъждането им с ръководителите

09:30 – 16:30 участниците работят по поставените задания от журито в съответните категории

17:00 – 19:00 лекции на експерти

20:00 вечеря

24 април

09:00 – 10:00 закриване и награждаване на победителите

10:30 – 11:00 отпътуване

Вирни се горе