НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА „НЕЗАБРАВИМИТЕ ЗАБРАВЕНИ”

  НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА „НЕЗАБРАВИМИТЕ ЗАБРАВЕНИ”

На 20 май 2021 г. на тържествена церемония в София, в навечерието на най-българския празник, СБП раздаде годишните си награди за постиженията на свои членове през 2020 година. След „Земя, погалена от Бог”, удостоена с Годишната награда на Съюза на българските писатели (2004), Последната изповед на Апостола” – с Националната литературна награда „Николай Хайтов” (2010), сега трета книга на Светозар Казанджиев – „Незабравимите забравени”, христоматия в два тома, бе наградена с Националната литературна награда „Георги Братанов”.

Сред досегашните носители на тази награда са: Ивайло Балабанов, Никола Инджов и Андрей Андреев, Марко Семов и Бойко Беленски, Неделчо Ганев, Пенка Чернева и Евстати Бурнаски, Пею Богданов, Владислав Кацарски и още талантливи творци.

„Никой автор не пише за награда, но всеки се радва, когато трудът му е забелязан. Щастлив съм, че колегите ми са оценили по достойнство моите 66 портрета на видни родопчани и приятели на планината, изобразени върху 1000 страници, за разлика от местните унтери, които от години ме заглавичкват, че съм още млад и не бива да ме глезят с награди. Аз научих всички мехлеми против оплешивяване, а те продължават да ме сматят за „млад”. Завиждам им на късогледството”, сподели Казанджиев след получаване на Националната литературна награда и призова колегите си: „Да помним, за да не ни забравят!”

Честито!

Вирни се горе