Над 5000 са участниците във Фолклорния конкурс на Роженския събор

Над 5000 са участниците във Фолклорния конкурс на Роженския събор

Най-малкият участник на сцена ще бъде Виктория Петрова на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра, а най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров

От 15 до 17 юли т. г. на Роженските поляни ще се състои Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен-2016”.

Съборът „Рожен” се запазва като най-притегателният, най-мащабният фолклорен форум в България – народен и национален в истинския смисъл на думата.

4 516 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс «Рожен», от всички фолклорни области на България. На Роженските поляни тази година ще се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави тази година ще са 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различни фолклорни области на България. 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена тази година ще бъде Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра. Тя ще вземе участие като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”. Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година ще огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.н. „Чудо на Рожен”. Над 5000 ще бъдат общо участниците на сцените, включително участниците в концертите по откриване на Събора, „Роженски звездоброй“ на 15 юли и „Родопска вечер“ на 16 юли. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. Ще създадат празник и радост за гостите и ще продължат вековната традиция на Събора „Рожен“.

Вирни се горе