Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия фестивал "Чуйте Девин"

Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия фестивал "Чуйте Девин"

Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия фестивал “Чуйте Девин”. Заедно с тях на сцената в Девин ще се качат артисти от различни жанрове на изкуството. Многобройна публика ще изпълни града, а хотелите едва побират всички желаещи да станат част от уникалното зрелище.

От 20 до 22 октомври градът в сърцето на Родопите ще посрещне гостоприемно изпълнители от цяла България и многобройна публика. В уникалното гайдарско шоу ще се включат Гайдарски състав “Девин” с ръководител Емил Чолаков, “101 каба гайди” от Смолян, Гайдарски състав “Дельо хайдутин” с ръководител Тодор Кайков. Заедно с тях Елица ще извиси глас с изпълнение на химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе”. С нея на сцената ще бъдат и братята Мартин и Кристиян Пищолски. “Майсторите на танца” ще разтърсят земята, а Маг Икар ще представи коронния си номер и ще свали главата от раменете си.

През целия ден на 21 октомври на сцената ще се изявят таланти от цяла България. Хорото ще поведат домакините от “Девин Денс”. Към тях ще се присъединят “Межденските славеи” от с. Межден, обл. Силистра, “Витошки ритми” от софийското село Мърчаево, “Болярки” от с. Болярци, община Садово, “Майсторите на танца” и “Български ритми” от Перник, Представителен детско-юношески ансамбъл “Здравче-венче” от гр. Велинград, Женски битов хор и Неформална младежка група “Тримонциум” от с. Калековец, детски и младежки състав от с. Езерово, общ. Белослав, Клуб “Фолк Денс Българи” от Плевен, танцова формация “Ритми” от Костинброд, група за автентичен фолклор и детска група “Дъга” от общ. Минерални бани, обл. Хасково, читалище “Пробуда-1926” от Горна баня, “Етнофолк” от Радомир, илюзионно студио “Икар”. На сцената ще се изявят и много индивидуални изпълнители. Най-младият участник във фестивалната програма ще бъде 3 годишният тъпанджия Валентин Цветанов от Перник. Занаятчии от цяла България ще изложат своите изделия. Гостите на фестивала ще могат да се порадват и да си купят изящни ръчно изработени накити, народни музикални инструменти, съдове за готвене и стомни, сувенири и бродирани тениски, както и сладкогласни чанове и камбани. Традиционни родопски вкусотии ще приготвят пред всички на открито майсторите готвачи от механа “Юруците”.

Патрон на фестивала е кметът на Девин Красимир Даскалов. Многобройна публика се стича в Девин от цялата страна, за да стане част от уникалното зрелище. Първо свършиха местата в Спа хотел “Орфей”, който е партньор на фестивала. Бързо след това се напълниха и останалите хотели, но местните хора уверяват, чи нито един желаещ да се наслади на местните традиции, на атрактивната програма, на живописната планина, грейнала в топлите есенни багри, на топлото октомврийско слънце и на лековитата минерална вода няма да остане без подслон. Гостоприемните родопчани са готови да отворят и домовете си, за да посрещнат своите гости.

Фестивалът “Чуйте Девин” се провежда за първа година. Поради огромния интерес организаторите обещават догодина програмата да продължи няколко дни, а за участие вече са подали заявки гайдари и кавалджии от Шотландия, Ирландия, Гърция, Сърбия, Турция, Полша и др.

Вирни се горе