МУЗЕЯТ В СМОЛЯН СЕ СРЕЩА С БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

МУЗЕЯТ В СМОЛЯН СЕ СРЕЩА С БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

За първи път в своята история Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян установи контакти с български училища в чужбина. Три български школа от Ню Йорк, Базел и Кьолн поискаха музеят в Смолян да им представи виртуално ателие за мартеници, урок по родолюбие, свързан с българските традиции на пролетните празници и кукерите, както и виртуална класна стая „На училище в музея“.

РОДОПСКА МАРТЕНИЦА СВЪРЗА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В НЮ ЙОРК

На 28 февруари 2021 г. от 17.00 ч. българско време Смолянският музей бе домакин на онлайн ателие за изработване на традиционна родопска мартеница с участието на учениците от 1 до 12 клас и преподавателите от СОУ „Христо Ботев“ – Ню Йорк. В българското училище в Манхатън учат деца от три американски щата. След виртуалната среща СОУ „Христо Ботев“ – Ню Йорк публикува следния пост: Училище “Христо Ботев” в Ню Йорк (Bulgarian School – New York)1 март в 20:54 ч. 

Честита Баба Марта, приятели!

Скъпи гости посрещнахме в нашето училище вчера – прекрасния екип от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян (РИМ-Смолян), който ни представи „Ателие за изработка на традиционна родопска мартеница“.

Облечени в автентични, ръчно изработени, над стогодишни родопски носии от с. Момчилци и кв. Устово, екскурзоводите Анна Болгурова и Весела Плеснева обясниха на децата символиката на белия и червения цвят и увлекателно ни запознаха с обрeдите и наричанията, които съществуват около празника Първи март в Родопите. Разказаха ни за поверията при изработването и носенето на мартеници, за вярванията в „магията на българската мартеницата“ и защо през вековете тя е почитана като свещения амулет на българите.

Научихме много любопитни факти за обредите, свързани с обичая „мартене“ и защо в Родопите мартениците се наричат още „гадалушки“, „фитилки“, „галеници“. Видяхме как се прави традиционна родопска мартеница от усукани вълнени конци, обагрени с натурални бои в цветовете на Родопа планина. Сплетохме бели и червени конци и заедно си направихме мартеница „тумбалка“, която се оказа истинско забавление за всички присъстващи. Докоснахме се до живия език и живата традиция. Не ни се искаше да се разделяме…

Екипът на музея приятно ни изненада с музикален поздрав за Баба Марта в изпълнение на лъчезарната Величка, която е само на 7 години и е ученичка в 1 клас в град Смолян. Благодарим ти, мило дете! За пореден път всички ние, ученици, учители, родители и гости, заедно с екипа на РИМ-Смолян показахме как българските традиции са живи, дори и на хиляди километри от Родината.

От сърце желаем на всички Вас здраве, щастие и дълголетие, така, както се поздравяват и наричат за празника в Родопите:

„Да сте живи и здрави,

румени, червени,

да побелеете и остареете!“

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

От сърце благодарим на прекрасния екип на музея в град Смолян, Валентина Василева, Анна Бoлгурова, Весела Плеснева, Катя Стоева, Милена Маринска, които ни подариха вълшебни мигове във виртуалното Ателие за традиционна родопска мартеница. Пожелаваме си отново да се срещнем!

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ НА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В БАЗЕЛ

На 13 март от 11.00 часа българско време в РИМ “Стою Шишков” – Смолян се проведе онлайн Урок по родолюбие за учениците и техните родители от българското училище в Базел, Швейцария.

В навечерието на празника Сирни Заговезни (Прошка), който тази година посрещнахме на 14 март, участниците  се запознаха виртуално с впечатляващите кукерски карнавални игри, традициите, свързани с Пустовете. Бяха представени актуални снимки от зала “Традиции и съвременност” в музея, олицетворяващи едни от най-устойчивите и характерни за  календарната празничност на населението в Средните Родопи културни традиции, като закичването с мартеници, Великден, Гергьовден, Предой, Коледа,  Сурвак . Музеят произведе и показа специален кратък филм за Широколъшките песяци, които се събират всяка първа неделя на месец март и с техните  кукерските игри олицетворяват прехода от зимата към пролетта, осигуряват здраве, плодородие и изобилие. След Урока по родолюбие Българското училище, Базел коментира:

Българско училище, Базел / Bulgarische HSK Schule, Basel

Искрени благодарности на Регионален Исторически Музей " Стою Шишков"- град Смолян за чудесния онлайн урок и интересната информация за пролетните български празници и обичаи, които показаха и споделиха с нас и нашите ученици. Стоплихте сърцата ни и ни потопихте в прекрасните български традиции.Благодарим Ви сърдечно за урока , с който се пренесохме в друго време , в България и ни даде още знания и повод да обичаме и пазим българските традиции!

„НА УЧИЛИЩЕ В МУЗЕЯ“ С „АЗ БУКИ ВЕДИ“ – КЬОЛН, ГЕРМАНИЯ

Навръх Сирни Заговезни (Пустовете, Прошка) на 14 март от 11.00 часа българско време в РИМ “Стою Шишков” – Смолян се проведе виртуална класна стая „На училище в музея“ с Българското училище „Аз Буки Веди“ от Кьолн, Германия. То е третото от българските училища в чужбина, след тези в Ню Йорк и Базел, включили се в музейните онлайн уроци, които РИМ „Стою Шишков“ – Смолян предложи на наши сънародници в чужбина, затъжени за всичко българско и родно. Ето как училището покани деца и родители, партньори и приятели за срещата с РИМ-Смолян и после коментира резултатите:

„На Сирни Заговезни и Прошки Ви каним по родопски на виртуален спектакъл на живо от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в град Смолян!

… или един музей, един празник, една родопска носия, една родопска песен, много хамкане, кукери и истории стари в нашата неделна всекидневна!

Направете си чаша чай, седнете пред екраните и да полетим директно към Смолян от уюта на нашите домове в този празничен неделен ден на прошки!

Знаете ли кои са песяците и какво правят? Познaвате ли елементите на родопската носия, а обичая „хамкане“? Хайде с нас да видим и научим!

Заповядайте с профила на детето си във виртуалната класна стая „На училище в музея“ на началната страница на платформата ни:

Българско училище „Аз Буки Веди“, Кьолн – Училището.БГ

Очакваме Ви!

Очакваме да ни покажете накрая своите изработени или нарисувани кукерски маски, които сте скътали в своя дом в Германия!

Подгответе и халвата!

"Прошка искам! "

“Простено да ти е!”

Родопите в багри, ноти, традиции и … хората!

Благодарим на Регионален исторически музей “Стою Шишков” в Смолян!

В срещата чухме и видяхме за Сирни Заговезни, Прошки, хамкане, родопската носия и нейните части, родопските песни и музикални инструменти, чухме изпълнение на гайда от Сами от Северна Ирландия, песни от Вили от Смолян, обредните хлябове и кукерите на Широка Лъка. Благодарим!

Радваме се, че имаше много дечица и семейства от “Аз Буки Веди” – Кьолн, както и скъпи гости от Арма в Северна Ирландия и Саарбрюкен в Германия!“

Тези виртуални срещи на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с 3 български училища в чужбина бележат безспорния ръст на проектите, които изпълнява музеят с училища от област Смолян през учебната 2020/2021 година. В сравнение с предходната учебна година, когато бе реализиран един проект с ОУ „Стою Шишков“ – с. Търън, през настоящата проектите по схемата „Културните организации като учебна среда“ на МОН са 16 на брой. Това мотивира музейната колегия да прави все по-привлекателно музейното пространство за реализиране на разнообразни и полезни образователни инициативи. Може би това е най-прекия път към възвръщане на интереса на публиките към музейните ценности, силно пострадал във времето на световна пандемия и противоепидемични мерки.

Вирни се горе