Музеят и галерията подреждат паметен кът за полковник Владимир Серафимов

Музеят и галерията подреждат паметен кът за полковник Владимир Серафимов

Специален паметен кът, посветен на полковник Владимир Серафимов и Освобождението на Родопите, подреждат Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ и Художествената галерия като съпътстваща проява на Кръглата маса „Спорно и безспорно в оценките на Илинденско-Преображенското въстание в Средните Родопи“. Това съобщиха от музея. Автентичните културни ценности от фондовете на музея и галерията ще могат да бъдат разгледани на 21 октомври от 10 до 14 часа пред сесийната зала в община Смолян. Историческият музей ще покаже граждански и воински отличия, грамоти и оригинални снимки на героя от Родопската Шипка, а Художествената галерия – портрет на полковник Серафимов от Анастас Стайков. Кметството на село Полковник Серафимово предоставя за тематичния бутиков показ юнкерската сабя на обичания от родопчани бележит военачалник. Това е сребърната казашка сабя, специалната награда, с която е награден от преподавателите във Военното училище в София /руски офицери/ за отлични военни познания и умения. С нея не се разделя до края на офицерския си път. Личното оръжие на полковника е подарено от неговите наследници на родопското село, увековечило името му.

В музейните фондове се пазят 13 воински и граждански отличия на Освободителя на Родопите, които са предадени чрез музеен уредник от най-малката дъщеря на полковника Лиляна Тотева, заедно със снимки и документи по повод годишнината от Балканската война през 1972 година. Сред тях са два военни ордена за храброст – ІІІ и ІV степен. Единият поручик Серафимов от 10-ти пеши Родопски полк получава за извънредна храброст и хладнокръвие против неприятеля в Сръбско-българската война от 1885 година, другият – за проявен героизъм по време на Балканската война. Орденът „За храброст“ е първият български орден. Три от отличията са чуждестранни – военен кръст за заслуги „VER DIENST“ /Австро-Унгария/ за участие в Първата световна война, орден „Лъв и слънце“ /Персия/ и орден „Свети Станислав“ – ІІІ степен /Русия/. Две от отличията са съпроводени с грамоти. Едната е за първия орден, с който е награден Владимир Серафимов след участието му в Сръбско-българската война от 1885 година. Втората грамота е към възпоменателния медал за същата война. Три снимки са запазили за поколенията посещението на полковник Серафимов и военния парад в негова чест по повод първата копка на паметника на връх Средногорец на 1 юли 1932 година. Сред експонатите е и брошурата на поручик Константин Лукаш, взводен командир в 21-ви пехотен средногорски полк – „Боевете за Освобождението на Пашмаклийско през 1912 г.“, отпечатана по случай освещаването на изградения паметник, наречен от населението Родопската Шипка. Средствата за изданието са предоставени от крупния индустриалец д-р Никола Чилов от село Славейно.

Копието на знамето на 21-ви пехотен средногорски полк ще напусне музейните зали, за да участва в знаменен блок заедно с други знамена в тържествената заря-проверка на 21 октомври по повод 101-та годишнина от Балканската война и празника на община Смолян, а в по-ранните часове на деня при поклонението и поднасянето на венци и цветя на Паметника на връх Средногорец.

Вирни се горе