Младите физици от Първо СОУ се представиха достойно на международна олимпиада по физика

Младите физици от Първо СОУ се представиха достойно на международна олимпиада по физика

На 25.04. 2015 г. – „Денят на фотона“ се проведе втора международна олимпиада по Експериментална Физика във Физическия факултет при Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ – гр. София.

В олимпиадата участваха ученици от 7 до 12 класове. За пореден път учениците от Първо СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Смолян представиха достойно училището си. Сред най-малките участници в олимпиадата бяха и учениците от VIIа и VIIб класове. Учениците за първи път се явяват на подобна олимпиада. В нея се наложи да решават сложни, физични практически задачи, които изпълваха 11 печатни страници. Освен задачите от учебния материал за 7 клас, учениците ни са успели да решат задачи за по-големи класове. Макар кратката подготовка, мисълта за неизвестното и пречките, които заставаха на пътя им, те не се предадоха и заеха призови места: 3-то място печели Делчо Дичев, 4-то – Каталина Трендафилова и Теодора Милева, 5-то – Яница Карабелева и 6-то – Микаела Хаджиева с ръководители г-жа Теменужка Пенева и гл. ас. д-р Андрей Петев.

Учениците Микаела, Каталина и Яница получиха допълнителна подготовка благодарение на това, че са участници и в школата по експериментална физика и моделиране с ръководител гл. ас. д-р Андрей Петев.

Талантливите деца споделиха, че за тях пътуването е било едно невероятно изживяване много са се забавлявали и с удоволствие биха го повторили пак.

Гордеем се с резултатите на учениците, поздравяваме ги и им желаем още по-високи постижения! Както професор Тодор Мишонов откри олимпиадата с една крилата фраза „Физиката е забавление“, така ние им пожелаваме физиката да е техен верен приятел! Благодарим на всички, които ни подкрепиха в социалната мрежа и на нашите спонсори РОДОПЕЯ – БЕЛЕВ ЕООД, ДРАМА БУС – ЕООД – Величко Драмалиев, гл. ас. д-р Андрей Петев, г-н Димитър Пенев, г-н Светослав Милев, съобщиха от учебното заведение.

Вирни се горе