Млади фотографи улавят в кадър духа на Родопа

Млади фотографи улавят в кадър духа на Родопа

В Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ днес бе открита изложбата „Музеи – памет и креативност“, създадена в партньорство с клуб „Аз, фотографът” с ръководител Сашо Сарандалиев.

Проявата е посветена на Международния ден на музеите -18 май като част от програмата на Майските музейни празници – 2013. Родопските къщи на Широка лъка, кукерски маски, предмети от стария традиционен бит, паметници присъстват в 45 фотографии, запечатали духа на Родопа. Уловените мигове пресъздават усещането за отминалото време, така, както са го почувствали и видели младите фотографи от ПМГ „Васил Левски“ в Смолян. Седем участници в творческия клуб, който съществува от две години по проект „Успех“ – Христина Пачеджиева, Петър Апостолов, Донка Кирякова, Пантелея Казалиева, Анета Жанаварова, Илияна Николова и Еми Кариева, обогатени от общуването с природата и атмосферата на архитектурния резерват, представят своя художествен поглед към Широка лъка. Творческото пътуване с фокус към културно-историческото наследство бе организирано от музея в Смолян. Младите автори споделиха впечатления и преживявания от посещението на селото с неговата родопска архитектура и запознаването с музейните експонати в Згуровския конак, с паметниците и пейзажите.

Своето удовлетворение от съвместната работа с Регионалния исторически музей, продължаваща две години, изрази ръководителят на Клуб „Аз, фотографът“ Сашо Сарандалиев. Фотографията е високоинтелектуално занимание, което изисква много познания в различни области, познания, които се натрупват постепенно докато се изгради фотографът като личност и творец. Радвам се, че работим заедно за историческото наследство на нашия край и обогатяваме своя опит с нови знания, каза той. Сашо Сарандалиев заяви своята готовност все така да продължава да обучава млади хора от Смолян, което е гаранция за развитието на фотографското изкуство в Родопите като съпътстващо общото развитие на региона. Клубът се готви за своята годишна изложба на 7 юни и за следващи нови прояви. Поздравление към участниците в клуба и ръководството на ПМГ „В.Левски“ за традиционната подкрепа към заниманията на учениците с фотография отправи уредникът Катя Сулинаджиева.

Директорът на РИМ – Смолян Таня Марева благодари за творческите усилия на младите автори на фотографската изложба, които, упражнявайки своето любимо занимание, помагат за обогатяването на музейните дейности. Следващата съвместна проява ще бъде ново пътуване с творчески задачи до интересни обекти в Смолянска област по избор на младежите, което ще бъде организирано от музейното ръководство. Бяха обсъдени идеи и за други партньорски проекти.

Вирни се горе