Младен Койнаров на своя бенефис: „Тази велика публика ме направи певец”

Младен Койнаров на своя бенефис: „Тази велика публика ме направи певец”

Известният родопски изпълнител Младен Койнаров чества снощи бенефис в зала №1 на РДТ. Почетният гражданин на Смолян навърши наскоро 70 години и 45 години творческа дейност. Той бе представен от гл.художествен ръководител на ФА „Родопа” Адриан Петров. Младен Койнаров е роден на 15.09.1945 г. в село Оряховец, община Баните. Приет е след конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопа” – Смолян през 1970 г, солист е на ансамбъл “Родопа”.Той се утвърждава като един от най-популярните изпълнители на родопската песен. Носител е на Сребърна и Златна лира, присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Неговият глас е звучал във филма „Време разделно”.

Койнаров издирва и записва над 350 народни песни, над 70 записа има в БНР. Неизброими са концертите, в които е участвал. Пее с Валя Балканска и Христина Лютова.

В бенефиса участваха Валя Балканска, ФА Родопа, НУФИ ” Широка лъка”, хор “Никола Кенов”, Българка джуниър квартет, фамилия Илчеви и много негови ученици. Младен Койнаров събра на концерта най-верните си почитатели на родопския фолклор. Не напразно след края на концерта той каза”: „ Публиката –тази велика публика ме направи певец. Нейната любов ми даваше сили и глас”.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов връчи на юбиляря поздравителен адрес от името на кмета Николай Мелемов. В него се казва: „Радвам се, че като кмет на община Смолян имам възможността да изразя своето искрено уважение към Вашия самобитен талант и значим принос за съхраняване и популяризиране на родопската народна песен. Като солист на ФА „Родопа” –Смолян, Вашият глас и песни с неповторимото си звучене остават като образци в пъстрата фолклорна палитра и в националната ни певческа съкровищница. Пожелавам Ви здраве, лично щастие и нови творчески успехи”.

Койнаров получи поздравителен адрес и от културния министър Вежди Рашидов, който го нарича неуморен труженик в полето на българската музикална култура и образование. Юбилярят получи много цветя и поздравления от свои колеги и от вярната си публика.

Вирни се горе