Министър Ангелкова: Повече от 100 хил. души са посетили Роженския събор за една вечер

Министър Ангелкова: Повече от 100 хил. души са посетили Роженския събор за една вечер

Повече от 100 хил. души са посетили Роженския събор в пиковата вечер между събота и неделя. Това съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посети събора в последния ден от провеждането му, като разгледа занаятчийските работилници и поздрави участниците в събитието.

„След деветгодишно прекъсване, за втора поредна година организаторите успяват да възстановят това уникално събитие на българските традиции и фолклор“, каза министър Ангелкова. Тя се ангажира, че Министерството на туризма ще продължи да подпомага организацията на събитиието и изрази надежда, че и следващата година поляните на Рожен ще посрещнат стотици хиляди гости от цялата сттрана. „За да подпомогнем провеждането на подобни събития, разработваме специален модул в онлайн регистъра на туристическите атракции“, допълни Николина Ангелкова. В отговор на журналистически въпрос за ситуацията в Република Турция, министърът коментира, че още вчера съвместно с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), министерството е влязло във връзка с големите туроператори, които работят на турския пазар. Вчера самолетен чартър е прибрал 258 български туристи от Анталия, а днес други групи се прибират с автобусен транспорт от южната ни съседка.

Съборът „Рожен“ се провежда в периода 15-17 юли 2016 г. на роженските поляни в Родопа планина. Събитието е един от най-емблематичните празници, който събира на едно място всички, които обичат българския родопски фолклор. През трите дни на събора, участниците в него имаха възможност да се запознаят не само с автентичността на родопския бит и фолклор, но и с народните обичаи, занаяти и красотата на Роженския регион.

Вирни се горе